El ‘Déu del Caos’, l'asteroide que podria provocar una catàstrofe mundial el 2029

La NASA anuncia que podria impactar sobre la Terra el 13 d'abril del 2029, produint uns efectes que podrien ser 15.000 vegades superiors als de la bomba d'Hiroshima

‘Déu del Caos’ és el sobrenom amb el qual es coneix l'asteroide Apophis 99942, i que, d'acord amb la NASA, és ‘potencialment perillós’ i passarà a prop de la Terra el 2029. D'unes dimensions de 340 metres, aquesta roca podria impactar el dia 13 d'abril i provocaria una catàstrofe mundial, amb un impacte 15.000 vegades superior al de la bomba d'Hiroshima. 

Malgrat la preocupació que aquesta notícia pot generar, des de la NASA la consideren una ‘gran oportunitat’ per a la ciència per a estudiar amb detall aquest asteroide i altres fenòmens similars. I és que es tracta d'un dels asteroides més grans que passarà tan prop de la superfície de la Terra.

De moment, els càlculs dels experts mostren que la possibilitat que el ‘Déu del Caos’ impacti contra la Terra és menys d'una entre cent mil, i passarà a tan sols 30.000 km de la Terra. A la pàgina web de la NASA, s'afirma clarament que, cap asteroide conegut actualment representa un risc significatiu d'impacte amb la Terra durant els pròxims 100 anys.

Un apropament històric

L’apropament de l'asteroide serà una oportunitat única per a la comunitat científica, a part de ser el primer que podrà veure's a simple vista des de la Terra. Quan ocorri, la roca passarà a la història com l'asteroide amb una trajectòria més pròxim del planeta. Primer il·luminarà el cel nocturn de l'hemisferi sud, a Austràlia, creuant l'Oceà Índic fins a Àfrica. Mentre que, a Europa, arribarà a mitjanit.

És poc comú que els asteroides d'aquesta grandària passin tan a prop de la Terra. Aquesta aproximació canviarà l'òrbita de l'asteroide i, fins i tot, la forma en què girarà. També és possible que provoqui alguns canvis a la superfície del seu cos, segons informen des de la NASA.

Una defensa inexistent

Tot i saber que l'asteroide no és una amenaça directa per a la Terra, persones de gran influència i integrats en el món espacial, com Elon Musck, fundador de Tesla, han mostrat la seva preocupació per la inexistent defensa contra asteroides.

Musk, així ho va demostrar escrivint en un tuit i referint-se al ‘Déu del Caos’: «Gran nom! No em preocuparia per aquest en particular, però una gran roca xocarà tard o d’hora la Terra i actualment no tenim cap defensa al respecte».

També et pot interessar...