Home rascant-se el braç

Empitjora amb el fred: les 10 claus per combatre la dermatitis atòpica a l'hivern

Tot i que la dermatitis és una malaltia benigna, pot arribar a ser molt incòmoda

Si has patit o coneixes algú que pateix problemes de pell, segurament hauràs escoltat més d'una vegada que a l'estiu tot empitjora. La veritat és que la mala fama d'aquesta estació de l'any pot tenir una mica de veritat, però no és l'única.

L'hivern també és un període força dur i complicat, especialment per a aquells que pateixen dermatitis atòpica. Aquesta malaltia, crònica i recurrent, pot esdevenir molt molesta amb l'arribada del fred.

Dermatitis atòpica: Tot el que cal saber

Fred, calor... quan patim de problemes dermatològics, realment qualsevol factor climàtic ens pot suposar un problema. Per això, cada estació de l'any ve acompanyada dels seus avantatges, però també dels seus inconvenients.

Un home abrigant-se
Amb l'arribada del fred es poden accentuar els casos de dermatitis. | ARCHIVO

Si bé la calor ens pot fer suar més, el fred tampoc no queda exempt d'agreujar alguns símptomes. De fet, els que presenten la dermatitis atòpica poden arribar a resultar molt molestos per a les persones que la pateixen.

Però abans de seguir... Què és la dermatitis atòpica? Doncs bé, és un èczema que fa que la pell s'assequi, piqui i s'inflami. És molt comú en nens petits, encara que hi ha adults que també la pateixen.

Alguns factors de risc, i que possiblement poden causar-la, és haver patit al·lèrgies o asma al passat. A més, tenir familiars amb aquesta afecció també augmentaria la probabilitat que nosaltres la poguéssim patir.

Tot i això, amb l'arribada del fred és molt habitual que els símptomes de la dermatitis atòpica aflorin amb més força que mai. De fet, la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAP) consideren el fred com un factor atenuant.

Per això, no ens hauria d'estranyar que en molts casos, la baixada del termòmetre estigués associada amb l'augment de la deshidratació de la pell. De fet, l'hivern pot ser una de les pitjors èpoques de l'any per a les persones que pateixen aquesta afecció.

Persona posant-se crema
És important mantenir sempre la pell ben hidratada | GETTY IMAGES

Quan la pell pateix aquesta patologia, el que està passant realment és que les funcions de la nostra dermis no estan funcionant com haurien de fer-ho. És a dir, la barrera protectora que hauria de tenir la nostra pell no ens pot protegir.

Per això, i a causa de l'onada de fred que estem vivint aquests dies, cal tenir en compte una sèrie de recomanacions per minimitzar els símptomes d'aquesta malaltia. Vegem-los a continuació.

Així pots evitar els brots de dermatitis a l'hivern

Com hem comentat anteriorment, tant el fred com la calor són enemics de la dermatitis. Per això, el primer consell que recomanen els experts és evitar qualsevol contrast de temperatures. En fil d'això, el segon seria mantenir una ventilació òptima, ja que un excés de calefacció empitjoraria els símptomes.

També és recomanable que l'ambient tingui almenys un 30% d'humitat, i que en el cas de sortir al carrer ens protegim bé la pell. En aquest sentit, podem optar per guants, bufandes i roba de fibra natural.

És habitual que amb el fred utilitzem roba de llana, però cal anar amb compte perquè pot accentuar la irritació. És millor, vestir amb peces de cotó. La hidratació també és important, i per això cal procurar beure dos litres diaris d'aigua al dia.

D'altra banda, tot i ser hivern, també hi pot haver situacions on l'ambient sigui més càlid. En zones així, és millor evitar un excés de capes de roba, ja que ens farien suar i, per tant, apareixia la picor.

Mòbil de dutxa
Dutxar-se amb aigua tèbia és la millor opció, mai calenta. | GETTY IMAGES

Pel que fa a la higiene, el millor és fer dutxes breus i amb aigua tèbia. Qualsevol bany (especialment llarg i amb aigua calenta) empitjoraria els símptomes. A més, també és important utilitzar gels i sabons amb un pH àcid.

I per últim, però no menys rellevant, no hem d'oblidar que encara que estiguem a l'hivern el sol continua sent present. Per tant, sempre que surtis al carrer... No oblidis protegir-te'n!

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp