Una persona comprant al supermercat.

Els 10 productes que més han pujat de preu a Catalunya

Productes bàsics com l'oli d'oliva i la pasta, entre d'altres, han patit una forta inflació

No és cap secret: la pujada generalitzada de preus fa mesos que es nota en diferents productes. L'electricitat, el gas, el combustible i diferents productes bàsics han patit una inflació considerable, cosa que ha provocat que ens haguem de gratar més la butxaca.

Més concretament, el mes passat es va experimentar una pujada del 9,8% de mitjana respecte de l'any anterior. La dada més alta d'inflació dels darrers 37 anys, segons ha assenyalat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Una escalada de preus que s'ha vist afectada per diferents esdeveniments, com la fi de la pandèmia i la guerra entre Rússia i Ucraïna.

Imatge d'una noia comprant a un supermercat
El preu d'alguns productes bàsics ha incrementat molt | Canva

 

Els deu productes bàsics que s'han encarit més a Catalunya

Sens dubte, la forta pujada de l'IPC ve marcada per l'augment desorbitat del preu de l'electricitat i dels carburants.

L'electricitat (107,8%), el gasoil (45,6%) i la gasolina (33,6%) són els productes que han experimentat la inflació més forta. Tot i que no són els únics. També destaca el cas dels serveis d'allotjament, com ara hotels i hostals (32 %).

No obstant això, quan més es nota aquesta pujada de preus és a l'hora d'omplir la cistella de la compra al supermercat. I és que productes bàsics com l'oli d'oliva (32,9%), la pasta (21,4%), la farina i els cereals (14,3%) també han augmentat considerablement de preu.

La llet desnatada (11,7%), la llet sencera (11,4%), els aliments per a bebès (11,7%) i el peix refrigerat (11%) tampoc no es queden enrere.

Per contra, només onze productes s'han abaratit respecte de l'any passat. Entre aquests, hi ha vols nacionals i internacionals, paquets turístics nacionals i els peatges.

Fotografia d'un supermercat
Enguany, omplir la cistella de la compra és molt més car que l'any passat | Getty Images

 

Les comunitats autònomes que més han patit la inflació

La inflació no ha afectat de la mateixa manera totes les zones d'Espanya. Tot i que la pujada de preus s'ha donat a tot el país, hi ha algunes comunitats autònomes on la situació és especialment greu.

En aquest sentit, les dades recollides per l'INE assenyalen que hi ha nou comunitats autònomes on la inflació es troba per sobre de la mitjana.

És el cas de Castella-la Manxa (11,7 %), Cantàbria (10,2 %), Castella i Lleó (11 %), Aragó (10,70 %), La Rioja (10,6 %), Galícia (10,5%), Extremadura (10,3%), Comunitat Valenciana (10,2%) i Múrcia (10%).

La resta de comunitats, de moment, se situen per sota de la mitjana (9,8%). Les que menys afectades s'han vist per la pujada de preus són les Canàries, Ceuta i Melilla.

El govern vol frenar la inflació

La ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha qualificat d'«inacceptables» els nivells d'inflació que s'han assolit. A més, ha afegit que el govern «treballa intensament» en diversos fronts per a reduir els preus de l'energia, la principal causa de l'alça.

«El govern farà tot el possible perquè comenci a baixar», assenyalava Calviño.

Nadia Calviño
Nadia Calviño assenyala que el govern farà tot el possible per a frenar la inflació | GTRES

Nadia Calviño ha recordat que el govern recentment ha posat en marxa una rebaixa de 20 cèntims per litre de carburant. A més, també ha assenyalat que hi ha hagut una rebaixa dels impostos, càrrecs i peatges del sistema elèctric.

D'altra banda, assegura que Espanya està tenint converses amb la Unió Europea per a intentar reduir els preus de l'electricitat als mercats majoristes. Tot això té l'objectiu prioritari que comenci a baixar com més aviat millor el preu de l'energia i, consegüentment, l'IPC.