Detall d'una mà en una font d'aigua

Els deu senyals clars d'un cop de calor i què hem de fer si en patim un

A l'estiu, les altes temperatures i la calor excessiva són un gran perill per a la salut

Un cop de calor és una lesió molt greu provocada per un excés de calor. Normalment, és conseqüència d'haver estat massa estona exposat al sol o de fer exercici físic a altes temperatures.

És molt important que durant els mesos de més calor, principalment a l'estiu, tinguem molta cura. Un excés de calor pot tenir conseqüències molt greus per a la salut, i fins i tot pot causar-nos la mort. Per això, et revelem quins són els senyals més clars que has de saber identificar per a evitar que un cop de calor acabi sent fatal.

Els símptomes més habituals d'un cop de calor

Un cop de calor pot arribar a lesionar l'organisme de manera temporal i fins i tot permanent. Per això és molt important conèixer aquests deu símptomes, que són molt freqüents, per posar-nos en alerta davant d'un possible cop de calor:

1. Set intensa, sequedat a la boca

2. Suor constant

3. Pell molt seca

4. Sensació de debilitat

Una dona amb mal de cap
Un cop de calor pot provocar marejos i nàusees | Getty Images

5. Marejos o desmai

6. Rampes musculars

7. Dolors forts d'estómac, nàusees o fins i tot vòmits. També pot aparèixer la manca de gana

8. Mal de cap molt fort i continu

9. Estat de confusió, desorientació i fins i tot de deliri

10. Temperatura del cos extremadament elevada (39 graus)

 

Qui són les persones més vulnerables?

Les persones que tenen més risc de patir un cop de calor són els menors de 5 anys, però sobretot els que encara no tenen ni l'any. També són de risc els nens que pateixen malalties cròniques o obesitat.

Nen menjant en una taula
La canalla és especialment vulnerable als cops de calor | Getty Images

Però no només són vulnerables els infants, també la gent gran, els esportistes i, sobretot, les persones que treballen a l'aire lliure, ja que estan molt exposades al sol.

Què podem fer per a prevenir un cop de calor?

El més recomanable és evitar prendre begudes amb alcohol, molt fredes o amb cafeïna, ja que augmenten considerablement la temperatura del cos.

Imatge de diferents copes de vi
Els dies de més calor, evita beure alcohol | Getty Images

També cal evitar en tot moment fer activitat física intensa durant les hores de més calor. El millor és fer esport a la nit, quan no fa sol i la calor ha minvat.

Pel que fa a la canalla, s'ha d'evitar que estiguin molt exposats al sol i donar-los aigua o alguna altra beguda  natural de manera continuada. També és recomanable que estiguin en llocs amb suficient ventilació i que portin roba clara, ampla i, sobretot, de cotó.

I és molt important que estiguin en remull i que no facin activitats que requereixin molta força.

Menjar aliments refrescants

Els dies en què fa molta calor, hi ha una sèrie d'aliments que ens ajuden a refrescar-nos. En primer lloc, trobem el cogombre, que conté molta aigua, fibres, minerals i antioxidants. El meló i la síndria també són fruites amb molta aigua, així que ens hidraten moltíssim.

Cogombres sencers i tallats
El cogombre és un aliment molt refrescant | Getty Images

L'aigua de coco, que és una beguda que ha guanyat molta popularitat aquests últims anys, és una alternativa perfecta a les begudes ensucrades. I si el que volem és una beguda fàcil de preparar i bona, la llimonada és una opció ideal.

Finalment, cal destacar que un cop de calor necessita actuació immediata. Si s'actua ràpidament, el risc de mortalitat baixa dràsticament.