Fotomuntatge d'un metge amb el braços plegats i la verola del mico

El Departament de Salut confirma els primers casos de verola del mico a Catalunya

Tots ells estan relacionats amb altres contagis detectats a la resta de l'Estat

El Departament de Salut ha informat aquest dijous que en les darreres hores s’han confirmat quatre casos de verola del mico a Catalunya en les últimes hores, els primers que s'han notificat a casa nostra. En aquest sentit, tots quatre casos tenen vinculació amb altres positius detectats a la resta de l’Estat. En un comunicat, Salut ha explicat que per raons de privacitat no donarà dades sobre les persones afectades.

El Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries va donar l'alerta de la verola del mico a les comunitats autònomes el passat 17 de maig. En aquest sentit, a Espanya ja s'han detectat prop d'un centenar de casos, sent el país europeu amb més contagis. La majoria dels casos, més de la meitat, s'han registrat a la Comunitat de Madrid.

Andalusia notifica el seu primer cas de verola del mico

Catalunya no ha estat l'única comunitat que ha confirmat els primers casos aquest dijous, ja que Andalusia també ha notificat el seu primer cas. Concretament, la Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia ha informat que es tracta d'una persona de la província de Sevilla que evoluciona «favorablement» i que està aïllada a la seva casa.

En la comunitat andalusa també hi ha 17 casos sospitosos de verola del mico pendents de confirmació.

Les dades d'aquest dijous a l'Estat

El Ministeri de Sanitat ha detallat aquest dijous al matí que l'Institut Carles III havia confirmat 84 casos positius dels 157 casos sospitosos que havia estudiat. En aquest sentit, 73 anàlisis han donat negatiu i han quedat descartats. Sanitat ha assenyalat que hi ha casos actius a la Comunitat de Madrid —amb 65 casos positius—, Andalusia, Catalunya i Canàries.

Així mateix hi ha casos sospitosos pendents de confirmar a Galícia, País Basc, l'Aragó i la Comunitat Valenciana.

Compra de vacunes i antivirals contra la verola del mico

Aquest dimecres, el Ministeri de Sanitat va anunciar que comprarà de manera centralitzada vacunes i antivirals contra la verola del mico. El brot que es va detectar a finals del mes d'abril al Regne Unit ja ha arribat a una vintena de països.

Els símptomes d'aquesta malaltia, segons les autoritats sanitàries, són febre, mal de cap, dolors musculars, fatiga o calfreds. En aquest sentit, també poden aparèixer erupcions en diverses parts del cos.