Imatge de dos agents de la guàrdia civil parlant amb un conductor

La DGT alerta de les 2 infraccions més comunes a l'hivern: fins a 400 euros de multa

Evita aquestes conductes si no vols rebre una sanció per part de Trànsit

Si sols agafar el cotxe a l'hivern, segur que algun cop has comès una d'aquestes dues infraccions. I és que, encara que puguin semblar actes inofensius, els has d'evitar: per ells podries haver de pagar fins a 400 euros de multa.

No és igual conduir a l'hivern que a l'estiu. La meteorologia i la temperatura són els dos principals factors aliens que influeixen directament en la conducció del vehicle. En aquest sentit, les necessitats dels usuaris també varien en funció de les adversitats que se'ls presentin.

Però, a més a més, hi ha un altre aspecte important que cal tenir en compte: les normes de circulació. Per això, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha volgut advertir els conductors de les dues sancions més comunes durant els mesos freds.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades del món del TEMPS a CATALUNYA al WhatsApp 

Les dues multes més comunes a l'hivern: evita-les

De la mateixa manera que la conducció varia al llarg de l'any, també ho fan les lleis. I és que hi ha normatives que només tenen sentit durant els mesos d'hivern o estiu. En aquest sentit, Trànsit ha volgut recordar quines són les dues infraccions més comunes que es cometen en època de fred.

Cotxes
Hi ha normes de circulació que només tenen sentit durant els mesos d'hivern o estiu | Getty Images

1. Conduir amb peces voluminoses

A l'hivern, ficar-se al cotxe es pot convertir en tot un repte, sobretot quan està aparcat al carrer i has d'agafar-lo de bon matí o a altes hores de la nit. I encara que encendre la calefacció sol ser el primer pas que fan tots els conductors, l'aire calent triga una estona a sortir.

Així és, ja que, prèviament, el motor del vehicle ha d'assolir la temperatura òptima. Per aquesta raó, són molts els conductors que decideixen iniciar la marxa amb l'abric posat. Doncs, pista: no està ben fet.

Aquest simple acte ens pot costar una bona multa. I és que, tal com recull l'Article 18.1 del Reglament General de Circulació, el conductor està obligat a «mantenir la pròpia llibertat de moviments» amb l'objectiu de «garantir la mateixa seguretat, la de la resta dels ocupants del vehicle i la dels altres usuaris de la via».

La sanció per portar un abric voluminós posat durant la conducció pot variar en funció de la situació. Així, serà el mateix agent policial el que determinarà la multa a pagar que consideri oportuna, segons la infracció comesa.

Foto d'una dona abrigada a l'interior d'un cotxe.
La DGT avisa de la multa que pot caure per conduir amb l'abric posat | Getty Images

En cas de ser lleu, la quantia podria assolir els 100 euros, encara que normalment aquestes multes solen ser de 80 euros. D'altra banda, si la infracció és considerada greu, el preu a pagar pot ser de fins a 200 euros. Això passarà quan el policia ho avaluï de «conducció negligent».

2. No portar uns pneumàtics adequats

Hi ha una segona infracció que sol cometre's sovint durant els mesos d'hivern, aquesta té a veure amb els pneumàtics. Amb la baixada de les temperatures, poden aparèixer plaques de gel a les carreteres, convertint-se en un autèntic perill per a aquells que hi circulin. De la mateixa manera, els episodis de neu intensa també incrementen el risc de patir un accident al volant.

Per això, has de saber que, per conduir en aquestes circumstàncies sense comptar amb els pneumàtics adequats, també pot caure una bona multa. Sí, així és, ja que hauràs de pagar ni més ni menys que 200 euros.

I malgrat que els pneumàtics d'hivern no són obligatoris a Espanya, Trànsit recomana comptar-hi en cas d'haver d'agafar el cotxe amb neu a la carretera. Però, si no n'hi ha, hauràs de col·locar les cadenes a les rodes. Així que, per saber si és necessària la instal·lació, pots consultar l'estat de les carreteres a la pàgina web de la DGT.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp