Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona agafant un carnet de conduir espanyol.

La DGT confirma un canvi substancial amb la renovació del carnet de conduir

La Direcció General de Trànsit ha enviat un avís als conductors de tot Espanya

La data de validesa del carnet de conduir és una de les coses que més preocupen actualment. Per aquest motiu, sembla que la Direcció General de Trànsit (DGT) comença a plantejar-se noves mesures.

L'objectiu principal de Trànsit és augmentar la seguretat a les carreteres del nostre país, així com reduir el risc d'accidents. Tot i això, el nou canvi no deixa de ser una mesura polèmica que promet aixecar disputes entre els seus defensors i detractors.

Aquest és el canvi que durà a terme la DGT sobre el carnet de conduir

El nou canvi que pretén implantar la DGT és reduir el període de vigència del carnet de conduir per a les persones majors de 65 anys. Aquest fet ha estat confirmat per alts càrrecs de l'organització durant una jornada de debat sobre els obstacles a la mobilitat de la gent gran. De fet, ha estat un dels punts centrals de la Setmana de la Seguretat Viària, organitzada per la Confederació Nacional d'Autoescoles.

Foto control Guàrdia Civil
La DGT canviarà el període de vigència per a més grans de 65 anys | Europa Press

Una de les coses que ha fet a la DGT plantejar-se aquest canvi respecte a la renovació del carnet de conduir és la xifra elevada dels accidents de trànsit. Segons confirmen fonts oficials, el 30% de les víctimes mortals en aquest tipus d'accidents dins de la Unió Europea tenen més de 65 anys.

En concret, a Espanya, el 28% de les víctimes mortals l'any 2019 superaven aquesta edat. Això és una cosa que preocupa cada cop més els responsables de l'organització, que afirmen que la xifra pot anar a pitjor a causa de l'envelliment de la població.

La DGT reduirà els períodes de vigència

Així mateix, la DGT pretén revisar els períodes de vigència dels permisos de conduir dels més grans de 65 anys, però també els de la resta. Com explica la subdirectora: «Sabem que en el cas de les persones d'una determinada edat els haurem de reduir». A més, sosté que cal «protegir les persones grans, però sempre fomentant la seva mobilitat, seguretat i llibertat».

La pèrdua de facultats, el factor de risc principal

El principal risc al qual s'enfronten les persones grans a l'hora de conduir és el de la pèrdua de facultats. Com hem comentat durant el debat, l'edat és el factor principal que influeix en la pèrdua d'aquestes.

És a dir, com més edat, més condicions restrictives existeixen. Això està estretament relacionat, per exemple, amb la vista perquè és l'òrgan més important a l'hora de conduir i també el que empitjora més amb el pas del temps.

La DGT, per altra banda, entén que la mesura, si es duu a terme, no estarà exempta de polèmica. Tot i això, també defensa que sempre hi ha d'haver unes condicions psicofísiques adequades per conduir, sense importar l'edat del conductor.

Cada quant es renova el carnet de conduir actualment

Avui dia, a Espanya, el permís de conduir de classe B es renova cada 10 anys fins que arriba als 65 anys. En aquesta data, es comença a renovar cada 5 anys.

No obstant això, fins al 2009, la data de validesa del carnet era de 10 anys fins a assolir els 45 anys. Després, la renovació era cada 5 fins als 70 i, a partir d'aquella edat, cada dos anys.

Pere Navarro, director general de trànsit, va comentar a la Comissió de Seguretat Viària del Congrés que els terminis seran revisats. Així mateix, també es posarà més atenció a les proves psicofísiques a l'hora de renovar el carnet de conduir les persones d'edat més avançada.

Com a dada, al nostre país són més de quatre milions de persones més grans de 65 anys que encara mantenen el seu carnet de conduir. És a dir més del 15% de tots els conductors d'Espanya.