Entrada d'un establiment Primark

Primark retira d'urgència un popular producte de les botigues: pot provocar càncer

El producte en qüestió està pensat perquè els nens l'utilitzin, cosa que ha fet saltar totes les alarmes

Tot i que qualsevol alerta sanitària pot ser preocupant, la veritat és que ho són encara més aquelles que s'enfoquen a la població infantil. Per això, han saltat diverses alarmes en fer-se públic el producte que Primark ha hagut de retirar amb immediatesa dels punts de vendes.

En el cas de comptar amb ell, l'ideal és tornar-lo a qualsevol botiga de la mateixa cadena. Segons les declaracions, cada usuari que l'hagi adquirit tindrà dret a un reemborsament íntegre. A més, no caldrà presentar ni el justificant de compra ni el rebut per poder obtenir aquest reemborsament.

Primark retira de totes les botigues un perillós producte

La coneguda cadena irlandesa, Primark, ha llançat un comunicat on detalla la retirada total d'un producte infantil a causa d'un problema de seguretat. Pel que sembla, el seu Plat Winnie the Pooh de Primark no ha pogut adequar-se als estàndards de seguretat a què Primark sotmet els seus productes.

Amb un aspecte molt atractiu per als nens i amb un preu econòmic, resulta que podria ser totalment perjudicial tenir aquest producte a casa. Pel que sembla, la mateixa empresa ha pogut corroborar que el plat en qüestió conté elevades quantitats de traces de plom i formaldehid.

Muntatge plat de Primark per alerta sanitària
El plat està pensat pels més petits de la casa | Espanya Diari TIPS

És una xifra contrària a la normativa recollida de la Unió Europa. A més, cataloga aquest producte de perillós en el cas que se n'ingerís alguna cosa, ja que alguns estudis assenyalen la possible relació entre el formaldehid i l'aparició del càncer. Coneixent totes aquestes dades, Primark s'ha vist en l'obligació de retirar el plat del seu catàleg, que portava a la venda des del 17 de desembre de 2021.

Què suposa la presència de formaldehid per al nostre organisme?

Per comprendre millor la magnitud d'aquesta alerta, cal conèixer algunes dades d'interès sobre el formaldehid. Aquesta substància química és inflamable, incolora i desprèn una olor molt forta.

Tot i ser apte per a alguns productes com els pintaungles, no ho és per ser ingerit o estar en contacte amb aliments. Per això, el contacte entre el plat i el menjar podria ser perjudicial per als nens.

L'exposició al formaldehid pot comportar diversos símptomes. En el cas que s'hagi estat en contacte amb nivells baixos, podràs arribar a experimentar algunes reaccions com la irritació a la pell, als ulls, al nas i a la gola a més de tos, sibilàncies i fins i tot nàusees.

Cal destacar que no tothom és igual de sensible a aquesta substància química, per tant, cadascú pot presentar una simptomatologia diferent. Així mateix, són pocs els estudis centrats a descobrir com afecta els infants. Per això no se sap si suporten en menor quantitat l'exposició a la substància. De tota manera, es considera molt probable que causi els símptomes esmentats anteriorment, a més d'irritació, llagrimeig i mal de coll.

La possible relació entre el formaldehid i el càncer

Una de les teories més explorades pels especialistes és si realment hi ha la possibilitat de patir càncer en estar en contacte amb el formaldehid. Dècades d'estudi han permès que el Programa Nacional de Toxicologia dels EUA l'hagi catalogat com a carcinogen humà.

Al nostre país, l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC) i l'EPA determinen que, possiblement, sí que ho és. És una hipòtesi que respondria davant de l'evidència en éssers humans i en animals de laboratori.

Segons els resultats de les investigacions, el contacte freqüent amb la substància podria facilitar el desenvolupament de leucèmia mieloide i càncers relacionats amb l'aparell respiratori. Els més comuns serien el càncer de si paranasal i de cavitat nasal i el càncer de nasofaringe.