Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos agents de la Guàrdia Civil en un control amb un cotxe

La DGT augmenta els controls al setembre: els conductors que multarà

Tingues en compte les infraccions de la DGT per evitar sancions

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha multiplicat els esforços durant aquest estiu per controlar les infraccions dels conductors. El seu objectiu, una vegada més, és tant vigilar com garantir la seguretat a la carretera.

El 2022 passat, el nombre d'accidents es va incrementar al nostre país un 5% respecte al 2021. Per aquesta raó, la nova Llei de Trànsit, que va entrar en vigor el gener del 2023, ha endurit les sancions per reduir aquests accidents.

Tot i que a l'estiu la DGT sempre està més pendent de les carreteres espanyoles, la veritat és que aquest mes de setembre també cal tenir en compte diversos aspectes si has d'agafar el vehicle. A continuació, t'expliquem les noves mesures de l'organisme.

La DGT implantarà noves mesures

Des de la DGT ja han anunciat que implantaran noves mesures de trànsit. Aquestes mesures ja han entrat en vigor i, per aquest motiu, els conductors han d'estar molt atents la pròxima vegada que agafin el seu vehicle.

Pla detall d'una dona amb el carnet de conduir a la mà
Les multes i el carnet per punts són les mesures més efectives de la DGT | EFE

L'últim objectiu de l'organisme consisteix a reduir un 50% el nombre de sinistres a les carreteres d'Espanya. Per això, ha endurit les sancions econòmiques i penalitzarà les infraccions amb la pèrdua de més punts del carnet.

De moment, sembla que aquestes dues mesures són les més efectives a l'hora de controlar les infraccions dels conductors. Des de l'entrada del carnet per punts, el nombre d'accidents al nostre país s'ha reduït a passos de gegant.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Així són les multes de la DGT

Tot i que les dades són millors que fa temps, la veritat és que la DGT no deixa de treballar en cap moment. I és que, com indiquen des de la Unió Europea, el més desitjable és que el nombre d'accidents de trànsit arribi o s'acosti a zero.

Actualment, per tenir això més controlat, la DGT tipifica les infraccions separant-les en tres categories. D'aquesta manera, hi ha les infraccions lleus, seguides de les greus i, finalment, de les molt greus.

En aquest sentit, com dèiem, les sancions econòmiques solen ser un dels mecanismes més utilitzats per l'organisme perquè els conductors compleixin les normes. En aquest cas, les multes es mantindran igual que abans.

Com són els tipus d'infraccions?

Els diferents tipus d'infraccions van associats a un tipus de multa diferent. Així, les infraccions lleus se sancionen amb 100 euros, les greus, per part seva, compten amb una sanció de 200 euros. Per acabar, les molt greus se sancionen amb 500 euros.

1. Infraccions lleus

En el cas de les infraccions lleus, la llista és la següent:

  • Ignorar normes vials per part dels ciclistes.
  • No estar en condicions adequades per conduir, sigui per baixa laboral o per malaltia, i posar en perill la resta dels usuaris.

Muntatge d´un cotxe a punt d´entrar a la carretera i una rodona amb una multa
Les infraccions es divideixen en lleus, greus i molt greus i cadascuna va associada a una sanció | Industrial Photograph, Syda Productions

2. Infraccions greus

Les infraccions greus són les següents:

  • Usar dispositius de detecció de radars mòbils o de cinemòmetres.
  • Estacionar o bloquejar amb el vehicle un carril bici.
  • Conduir amb el permís de conducció suspès.
  • Fer ús de dispositius electrònics mentre ets al volant o a la bici.

3. Infraccions molt greus

Pel que fa a les infraccions molt greus, la llista és la següent:

  • Llançar objectes a la via que puguin suposar un greu perill per a altres conductors.
  • Usar dispositius d'intercomunicació no autoritzats durant l'examen del carnet de conduir.
  • Incomplir les normes que regeixen l'assistència a la carretera i/o utilitzar alcoholímetres antiarrencada.

Els documents obligatoris pels quals la DGT et pot multar

D'altra banda, a més d'aquestes infraccions, els conductors han de parar atenció també als documents que és obligatori portar al vehicle.

En aquest cas, els agents de trànsit poden sol·licitar el permís de circulació, el de conduir, així com la targeta de la ITV. Són tres documents obligatoris i imprescindibles que, si no els portes, també suposen una sanció econòmica.