Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb les mans d'una persona gran subjectant bitllets d'euro i un cercle amb un jubilat amb cara de pensatiu

Els jubilats que tindran un ingrés extra al gener: el primer de molts a Catalunya

Milers de jubilats ja han marcat en vermell una data del calendari

Els pensionistes catalans cada vegada veuen més propera una data en què començaran a gaudir de pujades extres de la seva pensió. Aquells que han treballat durant tota la vida, prop de 40 anys, saben que al final d'aquesta etapa professional els espera una pensió de jubilació més merescuda que mai.

La veritat és que amb la reforma de les pensions de Jose Luis Escrivá, ministre de Seguretat Social i Migracions, els pensionistes han apuntat una data. Ens referim a l'1 de gener de 2024, moment en què s'aplicarà un nou format de revaloració en algunes pensions i es produirà un augment més notori que a les contributives.

Els jubilats estan d'enhorabona per això que encara ha d'arribar l'1 de gener de 2024

Sobretot, estan d'enhorabona els que reben una pensió més modesta. Aquests comprovaran com el govern espanyol apujarà aquest pagament a final de mes de manera progressiva en els pròxims tres anys. Ho farà significativament amb l'objectiu que la bretxa existent entre les dues pensions sigui menor.

El punt que cal tenir en compte està entre l'esmentada bretxa i la quantia de referència de la pensió contributiva de jubilació amb cònjuge a càrrec. I sobretot pel que fa al llindar de la pobresa, que es calcula per a un lloc on viuen dos adults.

Muntatge amb una parella de jubilats i una guardiola amb monedes amuntegades al costat
Un ingrés extra ha d'arribar a la vida de milions de jubilats. | Monkey Business Images, Getty Images Signature

El govern espanyol ha passat a l'acció, i sap que aquesta diferència ha de ser menor aquests pròxims anys. I l'executarà fins a l'any 2027, quan la bretxa desaparegui. A partir de l'1 de gener de 2024 es reduirà un 20 % aquesta bretxa existent i el 2025, fins a un 30 %.

Les pensions pujaran cada inici d'any fins a l'any 2027

Ja l'any 2026, han promès que el 50 % de la bretxa existent deixarà de produir-se. Per a aquest any, la pensió mínima de jubilació que preveu el govern espanyol per a un pensionista amb cònjuge serà de 16.511 € bruts anuals. Estem parlant de 3.000 € més de la xifra que s'ingressa el 2023 en aquest supòsit.

Per si no n'hi hagués prou, les pensions mínimes de viduïtat pujaran entre un 17 % i un 30 %. Si ens fixem en l'any 2027, aquesta pujada quedarà palesa, ja que la quantia que pujarà serà entre els 40 € i els 16 € mensuals. Cal ressenyar que aquesta pensió de viduïtat, segons les dades publicades fa poc temps, té un abonament mitjà al voltant dels 852,4 € mensuals.

A més d'això, el complement de bretxa de gènere per a determinades pensions també es fixarà a partir de l'1 de gener de l'any que ve. En aquest cas, serà un 10 % addicional que es fixarà amb l'IPC de referència i el 2025 es tornarà a fer el mateix.

El govern espanyol posa el focus a les pensions més baixes del país

Com dèiem, les pensions més baixes, les no contributives, també es veuran beneficiades per aquesta pujada del govern espanyol. Cosa que l'Executiu ha promès a aquells que tenen una pensió més modesta a final de mes.

En el cas de les no contributives, tenim una pujada de pes en relació amb la comparació que es faci l'any 2027. I és que pujaran de manera tan notable fins a equiparar-se al 75 % del llindar de la pobresa, fixat per a una llar on visqui una persona.

Muntatge d'una torre de monedes d'euro i rodona amb fletxes ascendents
Les pensions no contributives es veuen en un augment progressiu. | Getty Images, SERSOL

Perquè quedi més clar a tots els pensionistes, pels 6.785 € que es paguen actualment, per a l'any que ve arribaran a 7.300 €. I d'aquí a tres anys i mig, el 2027, aquesta pensió pujarà significativament fins als 8.250 €.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!