El conductor d'un cotxe al volant

La DGT canviarà el carnet per punts i serà més fàcil perdre'ls

La DGT espera que tots els conductors siguin més conscients dels perills de determinades actituds al volant i que estiguin sempre alerta a l'hora de conduir el vehicle

A pesar que el 2020 ha registrat la xifra més baixa des de 1960 quant a morts en accidents de trànsit, es continuen produint un gran nombre de morts en la carretera, una de les més recents ha estat la d'Álex Casademunt, i, per aquest motiu, la DGT continua endurint les normes de circulació. Trànsit ha realitzat una gran quantitat de canvis durant les últimes setmanes, entre ells nous límits de velocitat a la ciutat o la possibilitat de canviar l'accés al carnet de la moto de 125 cc.

Enduriment dels càstigs

Ara, la DGT s'està plantejant també l'enduriment en les maneres de recuperar els punts del carnet amb la intenció que els conductors siguin més conscients dels perills que existeixen en la carretera. Algunes infraccions podran tenir un càstig més dur en unes setmanes. Utilitzar el mòbil mentre es condueix podria penalitzar-se amb una pèrdua de tres a sis punts, mentre que no portar el cinturó posat o que els nens no usin els sistemes retenció infantil tindrà un cost de tres a quatre punts.

Unes infraccions per les quals, a més, els punts perduts seran més difícils de recuperar, ja que la nova llei en la qual està treballant la DGT ha plantejat nous terminis per a aconseguir reunir-los novament. 

Nous terminis per a la recuperació de punts del carnet

Actualment els temps per a aconseguir tornar a aconseguir els punts depenen de la gravetat de la infracció comesa. No obstant això, amb els nous canvis que té DGT el conductor haurà de passar dos anys sense cometre cap violació de les lleis de trànsit que suposi una nova pèrdua de punts per a poder recuperar els que ha perdut.

D'aquesta manera, aquelles persones que hagin comès alguna infracció de la normativa viària hauran de mantenir el seu expedient completament lliure per a poder tornar a posar-se al capdavant d'un vehicle. Les persones que s'hagin quedat sense punts hauran de superar un curs de sensibilització i reeducació viària en un centre homologat de 12 hores i amb el qual podran recuperar un màxim. Aquest tindrà una durada de 12 hores i a través d'ell es podrà sumar un total de 4 punts.

Malgrat que això continuarà sent igual que fins ara, Trànsit vol imposar un notable canvi. El curs només es podrà realitzar cada dos anys i, per tant, si una persona torna a perdre tots els punts, haurà d'esperar que transcorrin 24 mesos més per a tornar a realitzar-ho. Només els professionals del transport tindran la possibilitat de realitzar-lo anualment.

Una vegada fet el curs i en cas de no haver comès cap altra infracció, en un termini de dos anys es podrien tornar a recuperar els 12 punts inicials del permís de conduir. En el cas que es cometi una nova violació de les viàries, el temps de recuperació podria incrementar en 12 mesos. A partir d'aquí, si no es cometen noves infraccions, es podrà tornar a aconseguir el màxim de 15 punts. Els dos primers arribaran als tres anys i la resta transcorreguts altres tres voltes al sol.

La raó per la qual la DGT vol dur a terme aquests canvis

Amb la implementació d'aquesta nova norma, la DGT espera que tots els conductors siguin més conscients dels perills de determinades actituds al volant i que estiguin sempre alerta a l'hora de conduir el vehicle. No volen que hi hagi cap confiança, ni tan sols amb les petites infraccions que suposen petites restes de punts.

L'aplicació d'aquestes noves mesures encara es troben en estudi i hauran de superar el tràmit parlamentari perquè siguin imposades. No obstant això, s'espera que puguin dur-ho a terme en les pròximes dates.