Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una carretera amb cotxes, al capdavant un logotip de DGT i un home pensatiu

La DGT confirma la data en què entrarà en vigor la nova normativa a les carreteres

Els conductors ja poden saber quan s'aplicaran les noves regles a les carreteres catalanes

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha anunciat recentment la implementació d'una nova normativa viària que busca millorar la seguretat i l'eficiència a les carreteres.

Aquesta nova regulació, que entrarà en vigor el 2025, se centra a permetre l'ús del voral per facilitar el pas a vehicles d'emergència, entre altres mesures.

Muntatge d'un ancià conduint i el logotip de la DGT
La DGT ho aclareix: els canvis a les carreteres que arriben el 2025 | MIANHU XIAO de Pexels, España Diario TIPS

Aquesta actualització afectarà tots els conductors que transiten per les vies interurbanes de tot Espanya i pretén adaptar la normativa a les necessitats actuals de trànsit i seguretat viària.

La nova normativa que aplicarà la DGT a les carreteres

Una de les novetats principals és la creació d'un passadís d'emergència en situacions de retenció. Segons la DGT, en cas de congestió del trànsit, els conductors s'hauran d'obrir cap als costats per permetre el pas dels vehicles d'emergència.

En vies amb dos carrils, els vehicles del carril esquerre s'han de desplaçar cap a l'esquerra i els del carril dret cap a la dreta. A carreteres amb tres carrils, els del carril central i dret es mouran cap a la dreta, mentre que els del carril esquerre ho faran cap a l'esquerra. Aquesta mesura vol agilitzar l'arribada de serveis d'emergència en situacions crítiques.

Una altra de les mesures més destacades és l'autorització perquè els vehicles d'emergència i assistència facin servir el voral en situacions d'urgència. Aquesta normativa estableix que els vehicles, com ambulàncies i grues, podran circular pel voral sempre que utilitzin senyals lluminosos i no superin els 30 km/h.

Vehicles circulant per una autovia, i al cercle, una ambulància amb els llums d'emergència encesos
La nova normativa obligarà els vehicles a desplaçar-se per deixar passar els serveis d'emergència | Europa Press, Getty Images Signature

Amb aquesta mesura, es pretén reduir els temps de resposta en situacions d'emergència, millorant així la seguretat dels afectats i l'eficiència dels serveis d'assistència.

D'altra banda, la DGT permetrà que les motos circulin pel voral en cas de retencions, sempre que no excedeixin els 30 km/h. Aquesta normativa busca reduir el risc d'accidents en situacions de trànsit dens, i permet que les motocicletes avancin de manera segura i ordenada.

Tot i això, els motociclistes hauran de cedir el pas a vehicles que tinguin prioritat en l'ús del voral, com ara bicicletes i vehicles d'emergència.

La nova normativa també inclou restriccions específiques per als conductors en condicions meteorològiques adverses. En cas de gel o neu a la calçada, es prohibirà avançar altres vehicles. Aquesta mesura s'implementa amb l'objectiu de minimitzar els riscos d'accidents en condicions de baixa adherència i garantir la seguretat de tots els usuaris de la via.

Vehicles circulen per una carretera nevada, amb un agent de la Guàrdia Civil i el logo de la DGT a dalt
En condicions adverses, es prohibirà als vehicles avançar | Europa Press, DGT

Els conductors hauran de mantenir la velocitat adequada i circular pel carril dret, facilitant així la feina dels vehicles de manteniment i llevaneus.

L'objectiu de la DGT

La implementació d'aquestes normes afectarà tots els conductors que circulin per les carreteres, tant a vehicles particulars com comercials.

La DGT pretén amb aquesta nova normativa reduir el temps de resposta dels serveis d'emergència, millorar la seguretat a les carreteres i facilitar la feina dels professionals de l'emergència. Amb aquesta mesura, s'espera una disminució en els temps d'arribada a incidents, cosa que és crucial en situacions de vida o mort.