Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dona pensativa amb camisa rosa davant d'un seient d'automòbil amb cinturó de seguretat.

La DGT ho aclareix: per què cal cordar els cinturons del darrere sense passatgers?

La DGT ha llançat una recomanació essencial que mira per la seguretat viària de tots els conductors

La DGT ha llançat una recomanació essencial per a tots els conductors. Aquest consell, encara que podria semblar innecessari a primera vista, té fonaments sòlids que garanteixen més seguretat viària. I està relacionat amb el cinturó de seguretat.

El cinturó de seguretat és un dels elements més importants per protegir els ocupants d'un vehicle. L'ús del cinturó de seguretat de manera obligatòria als seients davanters es va implementar l'any 1975 i als seients del darrere, el 1992. El seu ús ha demostrat ser molt rellevant en la reducció de lesions greus i mortals en cas d'accidents de trànsit.

Cinturó de seguretat al seient del darrere d'un automòbil amb el logotip de la Direcció General de Trànsit.
La DGT no pot multar si no portes passatgers, però ho recomana | Vershinin de Getty Images

Per què cal cordar els cinturons del darrere encara que no hi hagi passatgers?

La DGT recomana cordar els cinturons de seguretat del darrere sempre, fins i tot quan no hi hagi passatgers, per diverses raons de seguretat. Una de les raons principals és l'anomenat “efecte elefant”.

Aquest fenomen passa quan, en cas d'una frenada brusca o un xoc, qualsevol objecte o persona que no estigui subjecta es desplaça cap endavant. Això passa amb una força multiplicada per la velocitat del vehicle. Per exemple, a 60 km/h, una persona de 75 kg sense cinturó pot impactar amb una força de fins a 4,2 tones, semblant al pes d'un elefant adult.

A més, els cinturons del darrere cordats ajuden a mantenir els seients i respatllers al seu lloc, especialment quan es transporta càrrega al maleter. En cas de col·lisió, el pes dels objectes al maleter pot colpejar el respatller dels seients del darrere i, si no estan ben subjectes, poden penetrar a l'habitacle. Si això passés, s'augmenta el risc de lesions dels ocupants davanters.

Primer pla d'una persona posant-se el cinturó de seguretat en un coche
La DGT recalca l'ús obligatori dels cinturons de seguretat als passatgers | Getty Images

La DGT publica més consells en època de vacances

Durant els viatges llargs, especialment durant les vacances, és comú portar més equipatge del que és habitual. La DGT subratlla la importància d'assegurar correctament tot l'equipatge i els objectes dins del cotxe.

Cordar els cinturons del darrere ajuda a mantenir el respatller dels seients del darrere al seu lloc. Això minimitza el risc que la càrrega del maleter es desplaci cap a l'interior del vehicle en cas d'una frenada brusca o col·lisió.

És important recordar que cada bony ha d'estar adequadament subjecte. Els objectes pesants s'han de col·locar a la part baixa del maleter per mantenir el centre de gravetat del vehicle i millorar-ne l'estabilitat. Usar sistemes de subjecció addicionals, com xarxes o pops, pot ajudar a mantenir tot al seu lloc i evitar desplaçaments perillosos durant el viatge.

La recomanació de la DGT de cordar sempre els cinturons de seguretat del darrere, encara que no hi hagi passatgers, és una mesura senzilla però efectiva per millorar la seguretat viària. Aquesta pràctica pot prevenir conseqüències greus en cas d'accident i assegurar que tots els ocupants del vehicle, així com el mateix conductor, estiguin més ben protegits.