Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de diversos cotxes circulant per una carretera amb molt de trànsit i una altra imatge d'una dona amb gest de sorpresa

La DGT llança un nou avís: la teva obligació quan passi aquest vehicle per la calçada

Para molta atenció a la mesura que ha implantat la DGT i que afecta els vehicles d'emergència

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha emès un nou avís adreçat a tots els conductors. Aquest avís se centra en la importància de saber com actuar quan un vehicle d'emergència, com ara una ambulància, un cotxe de policia o un camió de bombers, necessita passar.

La DGT ha establert noves normes i recordatoris per garantir que aquests vehicles puguin arribar al seu destí tan ràpid com sigui possible i sense incidents.

Què han de fer els conductors quan passi per la via un vehicle d'emergència

Quan s'apropa un vehicle d'emergència, els conductors han de seguir una sèrie de passos per facilitar-ne el pas. Aquests és el que has de fer, segons la DGT:

  • Mantingues la calma: El primer és no entrar en pànic. Mantingues la calma i presta atenció als senyals del vehicle d'emergència.
  • Cedeix el pas: Si escoltes una sirena o veus els llums d'un vehicle d'emergència, has de cedir el pas immediatament. Això pot implicar moure't cap al costat dret de la carretera o aturar-te del tot si cal.
Vehicles circulant per una autovia, i al cercle, una ambulància amb els llums d'emergència encesos
Si veieu que heu de passar un cotxe d'emergència, heu de tenir clar què fer | Europa Press, Getty Images Signature
  • No bloquegis interseccions: Mai t'aturis en una intersecció. Si estàs en una, avança fins que puguis moure't a un costat de manera segura.
  • Segueix les indicacions: En alguns casos, els conductors de vehicles d'emergència poden donar instruccions específiques. Segueix les indicacions al peu de la lletra.

Altres modificacions de la DGT a tenir en compte

La DGT no només ha recordat aquestes normes bàsiques, sinó que també ha introduït algunes modificacions importants que tots els conductors han de conèixer:

  • Carril d'emergència: A les autopistes i autovies, els conductors han de crear un "carril d'emergència" movent-se cap als costats. Això permet que els vehicles d'emergència tinguin un camí clar al centre.
  • Multes més severes: La DGT ha augmentat les multes per als conductors que no cedeixin el pas als vehicles d'emergència. Les sancions poden incloure multes econòmiques i la pèrdua de punts al carnet de conduir.
  • Ús de llums i sirenes: Els vehicles d'emergència han d'utilitzar els llums i les sirenes de manera adequada per alertar els conductors. La DGT ha establert normes més estrictes sobre quan i com cal fer ús d'aquests dispositius.

Importància d'aquestes normes

La DGT ha subratllat la importància d'aquestes normes per a la seguretat de tots. Els vehicles d'emergència, com ara ambulàncies i cotxes de policia, sovint responen a situacions crítiques on cada segon compte. Facilitar el pas pot marcar la diferència entre la vida i la mort.

A més, aquestes normes no només protegeixen les persones que necessiten ajuda urgent, sinó també els mateixos conductors. Seguint les indicacions de la DGT, es redueix el risc d'accidents i es millora la fluïdesa del trànsit.

Amb les noves modificacions i sancions més severes, és crucial que tots estiguem atents i seguim les normes. I és que, no oblidis que, la teva col·laboració pot salvar vides.