Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Cotxes

La DGT no fa excepcions i envia un missatge als conductors que circulen de nit

Tot i que hi ha més accidents de dia, hi ha més víctimes mortals a la nit

Tot i que a la nit, la som i la baixa visibilitat compliquen la conducció, les dades recollides per Trànsit revelen que la majoria d'accidents tenen lloc de dia. Això és degut principalment al fet que el trànsit és molt més dens durant les hores del dia que a la nit. La Direcció General de Trànsit ha realitzat un informe on es recullen dades sobre els accidents i mortalitat a la carretera per advertir els conductors.

L'informe de la DGT revela dades preocupants

La informació proporcionada indica que aproximadament un 70% dels accidents amb víctimes tenen lloc durant el dia, tant en vies interurbanes com urbanes. Tot i això, encara que la majoria d'incidents succeeixin de dia,  els que causen més morts solen produir-se a la nit. Segons aquest informe de la DGT, el 40% dels morts a la carretera han tingut l'accident a la nit.

Foto de cotxes en una carretera.
La majoria d'accidents tenen lloc quan encara hi ha llum | Getty Images

 

La mortalitat es duplica a la nit

Això suposa que la letalitat nocturna, que va des de les 00.00 fins a les 6.59 hores, pràcticament duplica la de la resta d'hores diürnes. Mentre que la taxa general de dia no varia d'1,1, a la nit augmenta fins a 2,6. La manca de visibilitat, la fatiga, la son, o el que es coneix com a hipnosi de la carretera, són els principals factors de risc que causen tantes morts quan s'amaga el sol.

Consells per evitar accidents nocturns

Amb totes aquestes dades, la DGT, a més de crear un registre, pretén informar i conscienciar els conductors dels riscos a la carretera i de la importància d'una circulació correcta. És per això que torna a remarcar els consells i la normativa a l'hora de conduir de nit per evitar que el nombre d'accidents mortals augmenti.

1. Ajustar la velocitat

Encara que sembli bàsic i evident, és una cosa que cal recordar per evitar patir un accident inesperat. La visió correcta és fonamental per a la conducció, i durant la nit podem sentir-nos limitats per aquesta condició. És per això que cal adequar la velocitat del vehicle al nostre camp de visió. Com més baix sigui aquest últim, el temps de reacció i, per tant, de frenada, augmenten, cosa que augmenta la possibilitat de patir un accident en cas d'haver de frenar.

2. Combatre el somni

Com qualsevol animal diürn, les persones tenim associades la foscor amb el descans, per la qual cosa el nostre cos es comença a relaxar quan el sol comença a baixar. Els nostres sentits i reflexos esdevenen menys eficaços, i és aleshores quan arriba el somni. Per això és important intentar conduir descansats, i sobretot quan arriben les hores de nit.

Conductor
Si tens son o estàs cansat, dormir és l'única solució | Getty Images

S'ha observat que entre les 3.00 i les 5.00 de la matinada és quan més habitualment apareix el somni o el cansament. Quan això comenci a passar, l'única solució és aturar-se, dormir i descansar. És per això que Trànsit sempre recomana fer una parada cada hora i mitja de conducció, encara que no sentim fatiga.

3. Evitar pantalles

Un altre consell que també ha donat és el relacionat amb les pantalles electròniques. Ernesto Nava, director de l'Escola de Conducció del Real Automóvil Club de España(RACE), apunta que «passar tot el dia 'enganxat' a l'ordinador treballant no és el millor que pots fer abans de començar un viatge a la nit».

La llum blava que desprenen els nostres aparells electrònics com el mòbil, l'ordinador o la televisió fa que la nostra vista es cansi. Amb vista cansada, a més d'augmentar la fatiga general, empitjora la visibilitat i la concentració a la carretera. Aleshores, el risc d'accident augmenta.

4. Poques llums

Revisar el manteniment de les llums del nostre vehicle també és important per evitar accidents. Els fars han d'estar ben regulats i a una altura adequada per evitar enlluernaments o proporcionar poca visibilitat. També és important mantenir net i en condicions el vidre que els protegeix.

Cotxe
La DGT recomana encendre les llums d'encreuament una hora abans que es faci fosc | Getty Images
 

Els enlluernaments són una de les causes principals d'accidents a la nit. Per evitar-los cal estar atents a canviar el tipus de llums, de llargues a curtes, quan ens creuem amb altres vehicles. Val a dir que un enlluernament pot durar entre 3 i 5 segons, temps en què el conductor no té visió i corre un alt risc de patir un accident.

Durant els avançaments també és important tenir una correcta il·luminació, que moltes vegades es complica pels enlluernaments. La DGT recomana que durant un avançament a la nit el cotxe avançat canviï els llums per les d'encreuament al moment de l'avançament. El vehicle que realitza l'avançament haurà de posar les de carretera quan apreciï que no enlluernarà ningú.