Imatge d'una noia tapant-se de la pluja a Anglaterra.

Un total de quatre comarques, en perill de tempestes i calamarsa en les pròximes hores

Nova tarda de contrastos a Catalunya: les precipitacions, previstes al Ripollès, el Berguedà, Osona i la Garrotxa

Tarda de molts contrastos a Catalunya. Les altíssimes temperatures es barregen amb el risc de tempestes i calamarses en diverses comarques. Sense anar més lluny, el Meteocat alerta aquest dijous, 4 d'agost, de risc de forts temporals a les comarques del Ripollès, el Berguedà, Osona i la Garrotxa.

Protecció Civil demana prudència i activa la prealerta del pla Inuncat. Es preveu una possibilitat de precipitació en una ràfega que pot arribar a durar mitja hora. A més, les tempestes i calamarses podrien arribar localment entre les 12.00 hores i les 18.00 d'aquest dijous. 

Alerta per pluges, desactivada des del diumenge

I és que és una de les màximes de l'agost. La calor extrema es barreja amb diverses pluges (locals o no) per tot el territori. Això mateix és el que vam experimentar la setmana passada a Catalunya, amb pluges i tempestes que van arribar en diversos punts de la geografia catalana. 

Ara, però, s'està en situació d'stand by. Protecció Civil va desactivar el passat diumenge a la nit el pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (Inuncat) que havia posat en alerta per les intenses pluges que han caigut a la Catalunya central i que van superar els 60 litres per metre quadrat en 30 minuts a Orís (Osona). 

L'Inuncat queda en fase de prealerta fins a mitjanit davant de la previsió de més pluges al centre i oest del país, especialment a l'Anoia i la Segarra.

▶️ Les platges catalanes, plenes de gent gràcies a les altes temperatures dels últims dies

El Servei Meteorològic de Catalunya va advertir que podien caure forts ruixats al Berguedà, el Bages, el Moianès i Osona, on la situació era de «perill màxim». 
A banda dels 60,6 litres per metre quadrat d'Orís, Castellar de n'Hug (Berguedà) n'ha acumulat 31 en mitja hora i la pluja ha provocat retencions a la carretera C-16 entre Cercs i la Nou de Berguedà.