Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall d'una dona amb el carnet de conduir a la mà

La DGT permet a alguns conduir amb 0 punts al carnet, sense rebre cap multa

Un error fa que alguns conductors puguin conduir sense llicència

A causa de la normativa vigent, des de la Direcció General de Trànsit no es permet que un conductor pugui circular per una via en cas de no tenir cap dels punts del carnet de conduir. Aquesta mesura vol complir el seu objectiu d'assegurar la seguretat viària.

No obstant això, hi ha algunes circumstàncies per les quals sí que ho podrà fer sense rebre cap sanció. La raó és perquè hi ha 'un buit' de caràcter burocràtic dins del sistema administratiu de la DGT.

Aquest es produeix a causa del que triguen a gestionar certs tràmits. A causa d'això, en algunes ocasions es permet a les persones poder conduir sense punts a la seva llicència, però de forma legal.

Quan es pot conduir sense punts al carnet a Espanya

Mario Arnaldo, president d' Automobilistes Europeus Associats (AEA), va explicar al mitjà La Vanguardia que a Espanya no passa com a altres països. És a dir, al nostre país: «Es pot conduir legalment amb el saldo de punts a zero o en negatiu perquè el sistema està mal configurat».

Un Guàrdia Civil de Trànsit demanant la documentació a un conductor
A Espanya es pot conduir legalment amb zero punts | Europa Press

Hi ha dos aspectes clau en què cal incidir per comprovar la raó per la qual es pot produir aquest fet, com són el canvi de domicili o les al·legacions dels conductors.

Canvi de domicili

Quan un conductor perd tots els punts del carnet de conduir, comença el període en què la DGT ha d'informar-lo que s'ha quedat a zero. Això no obstant, pot passar que la persona s'hagi canviat de domicili.

A causa d'aquest canvi, potser no rep la notificació de la sanció. Això, per la seva banda, és necessari perquè la pèrdua de punts sigui efectiva i total. La raó és que cal comunicar a la persona que ha rebut la sanció perquè aquesta es faci efectiva.

Al·legacions

D'altra banda, els conductors també compten amb el dret a presentar al·legacions de reclam, així com de recurs a la sanció quan acaba la tramitació administrativa. Això pot tornar a allargar el procés dos mesos més més.

Raons per les quals et pots quedar sense permís de conduir de forma immediata

Això sí, en cas que el conductor perdi els punts o el permís de conduir a través de la via judicial, l'aplicació d‟aquestes sancions de la DGT es durà a terme de forma immediata. Això és important tenir-ho en compte per no posar-se al volant de manera il·legal.

Per aquest motiu, és també important conèixer les raons per les quals un conductor es pot quedar sense punts en el seu carnet de conduir de manera immediata. Passa amb aquelles sancions tipificades al Codi Penal.

Muntatge amb diversos treballadors reunits en una taula amb un ordinador i el mall d'un jutge
El Codi Penal recull les sancions en qüestió | Pexels, Nejron

Són les tipificades com a delictes contra la seguretat viària, com pot ser conduir sense respectar la velocitat màxima permesa en vies urbanes i interurbanes, així com conduir sota la influència de l'alcohol o de les drogues quan això sobrepassi els límits establerts.

Així pots recuperar els punts del teu carnet

Una altra de les preguntes que es poden arribar a fer els conductors és què passa quan perden el carnet de conduir o tots els punts del mateix. En aquest sentit, des de la DGT expliquen que han de fer un curs obligatori de recuperació de punts.

A més, en cas que les sancions superin els dos anys, també caldrà que el conductor s'examina de nou per poder obtenir el permís de conduir com si mai abans ho hagués tingut.

Amb totes aquestes mesures, des de la DGT busquen el seu objectiu de mantenir la seguretat viària a les carreteres espanyoles, així com de disminuir-ne la sinistralitat, cosa que es dispara en èpoques assenyalades, com l'estiu.