Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d'una foto de fons amb caixer automàtic i dues rodones amb els logos de Santander i CaixaBank

El nou banc que fa tremolar al CaixaBank i el Santander: sorpresa a Espanya

Sorprèn la irrupció en els darrers temps d'una entitat pràcticament desconeguda

L'aparició d'un nou banc ha fet saltar totes les alarmes. A CaixaBank i Santander tenen motius per preocupar-se. I és que aquesta entitat els està posant contra les cordes.

Durant els darrers anys, la banca digital ha aconseguit captar un elevat volum de clients. Ofereixen un ampli nombre de serveis, sense que això impliqui unes comissions o despeses extres. Entre les diferents propostes que trobem al mercat es troba Revolut .

Pot ser una opció gairebé desconeguda per a la majoria. Però sembla que ja no ho és tant. Així ho demostra el fet que ja estigui per sobre de CaixaBank i Santander .

Ens referim en termes de nous comptes oberts pels clients. Si escau, l'entitat digital abasta el 12,8%, davant el 12,6% dels càntabres i el 9,3% de la companyia catalana. Val a dir que la primera posició recau sobre BBVA , que aprecia com la seva quota de mercat cau al 14%.

Muntatge d'un caixer automàtic i els logos de CaixaBank, Santander i Revolut
La irrupció de Revolut sorprèn Santander i CaixaBank | Getty Images

Suposa una important reculada si es té en compte que fa tres anys rondava el 20%. Eren altres temps, com demostra el fet que CaixaBank representés gairebé el 30% dels nous comptes. Per la seva banda, el Santander reunia al voltant del 12%, publica El Economista .

La tendència ha anat variant amb els anys. Sobretot per l'interès dels ciutadans per diversificar-ne els estalvis. No dubten a tenir diversos comptes a dues o tres entitats.

Això es produeix per l'interès per aprofitar els múltiples avantatges que faciliten. Ja sigui per rendibilitzar el capital estalviat, les bonificacions, els descomptes en fer compres o l'absència de comissions.

Actualment, els espanyols treballen de mitjana amb 1,73 bancs. Durant la pandèmia de la Covid es va reduir a l'1,44%. Però també detecten una caiguda pel que fa al nombre de clients que operen amb una única companyia.

En només tres anys es va passar del 64,9% al 50,6%. Totes aquestes dades s'extreuen del darrer informe fet per Grupo Inmark. Aquesta companyia d'estudis de mercat està especialitzada en l'anàlisi financera. Per dur a terme aquesta feina es van entrevistar més de 12.000 persones.

Destaquen el protagonisme de la banca digital

Aquest informe revela que en 2022, un 5,4% dels ciutadans van començar una relació financera amb una entitat. Això implica que van obrir un compte o van contractar un primer producte amb ells, per exemple.

Muntatge duna persona en un ordinador amb una targeta de crèdit i un marc de fotos amb diners
La banca digital augmenta notablement | Getty Images, 89Stocker

Aprecien un cert canvi de tendència. Expliquen que «s'observa que entitats en línia com Revolut i Openbank tenen un gran protagonisme a les noves altes». Al mateix temps «es redueix la presència de bancs tradicionals i augmenta la que tenen aquest tipus d'entitats en línia».

La clau de tot això rau en el «protagonisme creixent que tenen entitats que basen la seva oferta al canal en línia». La directora d'Estudis Multiclient a Grupo Inmark, Ana Delia Revilla, incideix que es veuen afavorits per la política que duen a terme. Entre altres coses, no apliquen comissions per servei. Però també han ofert altes rendibilitats a l'estalvi en els últims mesos.

L'efecte Revolut

Resulta molt sorprenent la pujada experimentada per Revolut. Durant la primavera va arribar als 1,6 milions de clients a Espanya. Així i tot, tres anys abans ocupava els últims llocs en aquesta classificació amb tot just el 0,1% de les noves altes.

Ha fet un gran salt que l'ha catapultat fins a la segona plaça, només darrere del BBVA. ING, per la seva banda, conserva al voltant del 7,5% del pastís, mentre que Openbank passa de l'1,7% al 4,4%. Per part seva, Imagin fa el mateix després d'escalar del 0,2% al 3,5%.