Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de diners i una rodona amb una cadira de rodes

La clau per pujar el grau d'incapacitat i cobrar una pensió més alta

Es tracta d'un truc ben senzill i desconegut pel gran públic

La vida és, moltes vegades, impredictible. Però també ho és al món laboral, on el treballador s'exposa a riscos per a la seva salut en certes feines. Malauradament, alguns cops, el treballador pateix un accident i queda incapacitat per desenvolupar la seva tasca.

En aquest moment, quan tot sembla perdut, un raig d'esperança pot facilitar les coses a l'accidentat. A més del suport familiar, també pot comptar amb un suport econòmic que suposi una ajuda per a la víctima.

Altres vegades, hi ha persones que pateixen una malaltia que les incapacita per treballar. En tots dos casos, tenen dret a cobrar una pensió per incapacitat, que variarà en funció de la gravetat de la seva condició. En concret, hi ha 4 tipus.

En primer lloc, hi ha la incapacitat permanent parcial que no impedeix a l'individu fer alguna activitat laboral, encara que estigui limitat durant un temps. La següent és la permanent total, en la qual el treballador no pot fer la feina habitual. No obstant això, sí que podria exercir un altre tipus de feina.

Una persona utilitzant un ordinador portàtil i una imatge superposada d'una mà sostenint diversos bitllets d'euro
Hi ha diferents tipus d'incapacitat laboral | Getty Images, 89Stocker

En un pas més ens trobem amb la incapacitat permanent absoluta, quan la persona no pot fer cap activitat laboral a causa de la seva salut. D'altra banda, la gran invalidesa és el nivell d'incapacitat més alt. En aquest cas, l'individu requereix una assistència constant per a tasques bàsiques i no pot treballar.

I encara que pot semblar que la divisió és clara, no s'acaba de classificar correctament que grau de discapacitat pertany a cada individu. Per aquest motiu, la persona pot no estar conforme a la pensió.

Demanar que et pugin la pensió, el truc senzill i desconegut

Per poder ser diagnosticat amb una incapacitat i poder cobrar una pensió, hem d'anar a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). I és que aquest és l'organisme que decidirà si en pots arribar a ser beneficiari.

Però el que no sap molta gent és que, si tu no estàs d'acord amb els diners rebuts, pots demanar que t'augmentin la pensió. És així de simple. Pots demanar un augment del grau d'incapacitat si creus que el teu diagnòstic no és encertat.

Com és lògic, cada grau compta amb una quantia diferent, per tant, el tipus d'invalidesa serà determinant. Per això pots demanar una revisió de la teva situació d'incapacitat permanent a la pròpia INSS.

Aquesta, però, no t'assegura al cent per cent que el teu grau d'incapacitat es modifiqui. De fet, hauràs d'anar a una sèrie de cites mèdiques de seguiment. No fer-ho podria comportar que deixessis de cobrar qualsevol tipus de pensió per part de l'Estat.

Muntatge de monedes d'euro amb el rètol de prestacions del SEPE
S'ha de ser conscient que pots perdre la pensió si demanes un augment | Europa Press, Getty Images

No obstant això, compensa l'intent de voler augmentar la pensió?

La resposta a aquesta pregunta depèn de cada persona, però no hi ha dubtes que les quanties varien prou. No hi té res a veure un home que ha patit un accident puntual a un que necessita l'ajuda d'un cuidador. Per tant, pots arribar a compensar l'intent d'ampliar la pensió.

És per això que, sovint, els individus sol·liciten una revisió del diagnòstic per millorar el grau d'incapacitat assignat. I a partir d'aquí, varien segons el nivell d'afectació per malaltia o accident.

La incapacitat permanent parcial implica una indemnització de 24 mensualitats basades a la base reguladora utilitzada per calcular la incapacitat temporal. La incapacitat permanent total atorga al beneficiari el 55% de la base reguladora. Aquest percentatge augmenta un 20% després dels 55 anys si es presumeix dificultat per trobar feina en una altra activitat.

Per acabar, la incapacitat permanent absoluta equival al 100% de la base reguladora. La gran invalidesa també és el 100% de la base reguladora, però s'hi afegeixen complements econòmics addicionals.