Primer pla de Francesc Mauri, meteoròleg de TV3

Francesc Mauri, polèmic, esclata contra els qui el critiquen: «Indocumentats»

El meteoròleg s'ha pronunciat

Agost ha arribat acompanyat de temperatures abrasadores a Catalunya. Tornem a estar dins un episodi excepcional de calor. De fet, s'espera que ho estiguem durant tota aquesta setmana.

Tal com van advertir els meteoròlegs abans que arribés, està sent un mes molt calorós i, s'espera que la tònica no canviï durant aquesta última quinzena.

La realitat és que els termòmetres no deixen de registrar temperatures molt altes i sembla que això no canviarà, almenys fins d'aquí a uns dies. I és que Francesc Mauri, meteoròleg de TV3, s'ha pronunciat respecte a les temperatures que s'han registrat aquests darrers dies.

«Persones indocumentades»

Les temperatures altes sembla que no ens abandonaran, almenys fins aquest dijous. La calor no se'n va, al contrari, serà asfixiant, i les temperatures arribaran, fàcilment, als 40ºC a diversos punts del territori català. Tot i que 40ºC és una xifra que s'ha arribat a diversos dies aquest estiu, no és una temperatura habitual del mes d'agost.

Això és el que ha volgut deixar clar Francesc Mauri: «Si destaco com a poc habitual que s'arribi als 40ºC, sorgeixen persones indocumentades (no disposen de sèries homologades climàtiques) dient que és normal».

«Aquest dilluns Lleida ha fregat els 41ºC. Superar els 40ºC a Lleida a l'agost és poc habitual. Gràfica 85 anys», ha indicat el meteoròleg.

Tal com indica Mauri, aquest dilluns, 21 d'agost, diversos punts del territori català han arribat a 40ºC, una màxima que no és habitual durant el mes en què estem. Tot i que aquesta és la teoria, la pràctica és molt diferent perquè la predicció per a aquest dimarts, 22 d'agost, és que els termòmetres tornin a assolir els 40ºC, almenys a Lleida.

Tota Catalunya en alerta

A mesura que l'onada de calor va passant, el Servei Meteorològic de Catalunya emet diferents alertes per fer front a aquesta onada de calor. Ha avisat que les temperatures d'aquest dimarts tornaran a ser molt altes a tot el país i, es preveu que així sigui fins dijous, 24 d'agost.

De fet, aquest dimarts 22, segons indica la predicció, serà una jornada molt semblant a la de dilluns: el sol predominarà durant tot el matí i, a la tarda, reapareixerà la pluja al nord del país.

Mapa amb la predicció meteorològica pel 22 d'agost a Catalunya
Tota Catalunya està en alerta per perill alt per calor. | Meteocat

Tal com es pot observar al mapa, el Meteocat ha activat dues alertes per calor per a la jornada d'aquest dimarts. L'alerta taronja és la que cobreix més comarques i és on s'espera que el clima sigui més calorós i les temperatures més altes.

L'alerta groga afectarà les comarques del Montsià, el Tarragonès, el Baix Penedès, el Garraf, el Barcelonès, el Maresme, el Ripollès, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Vall d'Aran. En aquests punts, les temperatures també seran altes, encara que una mica menys que a l'interior.

Concretament, s'espera que les màximes siguin de 40ºC a les Terres de l'Ebre, 37ºC al Camp de Tarragona, 36ºC al Penedès, 39ºC a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, 40ºC a les comarques de Girona, 39ºC a les comarques de la Catalunya Central, 40ºC a Ponent i, 39ºC al Pirineu.

A la nit, les alertes no es desactivaran. De fet, es preveu que torni a ser una nit molt calorosa a les comarques costaneres. És per això que s'han activat dues alertes: la groga i la taronja. La taronja afectarà el Baix Llobregat i el Barcelonès, on s'espera que la màxima nocturna arribi als 28ºC.

La tònica no canviarà

L'ambient càlid i les temperatures extremes no finalitzaran aquest dimarts, sinó que, segons indica la predicció, les alertes continuaran fins, almenys aquest dijous. Per tant, els pròxims dies també seran molt calorosos, els termòmetres i les alertes no es relaxaran, seguiran assolint els 40ºC en molts punts del territori.

Demà, dimecres 23 d'agost, les temperatures màximes pujaran i la calor serà més intensa. Es podran assolir els 40 o 41ºC a Ponent i els 38 o 39ºC en altres punts de l'interior, entre 36 i 38ºC al Prelitoral.

Mapa amb les temperatures que s'esperen el dia 23 d'agost a Catalunya
Dimecres les temperatures pujaran lleugerament a tot el territori. | Meteocat

Per fer front a aquest episodi d'altes temperatures, des del Departament de Salut recomanen prendre precaucions, sobretot els col·lectius més vulnerables. Recomanen evitar les hores centrals de sol i beure molta aigua per evitar patir cops de calor.