El sistema actual per punts que s'utilitza amb el carnet de conduir podria tenir els dies comptats. La Direcció General de Trànsit (DGT) s'ha vist obligada a cercar una alternativa al model tradicional després de la crítica rebuda per part de les autoritats europees.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha trobat defectes en el mètode emprat per al repartiment dels cursos de recuperació de punts del permís de conduir. Des de la institució europea consideren que el sistema utilitzat per Trànsit per distribuir la cessió d'aquests cursos és molt extrema i innecessària.
Aquest és el model de cessió de cursos actual a Espanya
El model actual que es fa servir a Espanya fracciona el territori espanyol en cinc zones geogràfiques, exceptuant Catalunya i el País Basc. La decisió recau en el fet que cadascuna compta amb un únic responsable acreditat per efectuar els cursos, cosa que dificulta i allarga excessivament el procés.
Per aquest motiu, el TJUE ho reconeix com una mesura il·legal, ja que va en contra d'allò que estableix el Dret de la Unió Europea. En aquest sentit, l'organisme proposa eliminar aquesta concessió, que assegura que és un pas clau per acabar amb el problema d'arrel.
D'aquesta manera, es podrà ampliar el nombre d'entitats autoritzades per a la realització d'aquests cursos. I no només això, sinó que també podria tenir efectes positius quant al cost i l'accessibilitat, ja que el procediment no estaria tan saturat.
«Decidim allargar un 'xiclet jurídic' que no dona més de si»
El conseller assessor de PONS Mobility i exdirectiu de la DGT, Ramón Ledesma, ha volgut compartir la seva opinió sobre això. Segons les declaracions de Ledesma per a Europa Press, el model establert, al seu moment, constava de dues fases: una primera «posada en marxa» i una segona de «manteniment».
Tot i això, pel que fa als cursos de recuperació de punts, malgrat que el sistema de concessió formava part de la primera etapa, en arribar a la segona «no es va fer bé», reconeix l'exdirectiu.
Ara bé, l'advertència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea no és la primera que rep la DGT. El 2018 l'Audiència Nacional ja va avisar que era un mètode il·lícit. No obstant això, la Prefectura de Trànsit va optar per passar-ho per alt. «El que fa ara el TJUE és dir al Tribunal Suprem que definitivament cal passar a un altre model, en línia amb allò que ja va fallar l'Audiència Nacional fa gairebé 5 anys», assegura Ledesma.
Tal com ratifica l'expert en seguretat viària, ara és el moment d'efectuar un canvi que s'hauria d'haver produït quan es va reformar la Llei de Trànsit el 2021: «Vam decidir com a país no fer res i allargar un 'xiclet jurídic' que no dona més de si».
Fa anys que el sistema es troba al punt de mira
Aquest model va ser denunciat per l'Associació per a la Defensa dels Interessos Comuns de les Autoescoles (AUDICA) fa aproximadament 8 anys. En una primera instància, la demanda es va presentar davant de les administracions, però aquestes no la van tenir en compte.
Així doncs, l'associació va optar per fer-ho a través de la via judicial i va presentar l'acusació davant l'Audiència Nacional, que va titllar el sistema de «desproporcionat i sense justificació».
Tot i això, Trànsit ha continuat mantenint el mateix model fins avui. Tanmateix, tenint en compte la pressió exercida per part del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, sembla que això podria canviar més aviat que tard.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp