Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La DGT prohibirà als patinets elèctrics pujar a les voreres i superar els 25 km/h

L'organisme estatal vol aprovar l'any vinent un marc regulatiu per a aquest tipus d'aparells, per als quals no exigirà carnet, però sí proves d'alcoholèmia i drogues

Després de la tràgica mort d'una dona de 90 anys al municipi d'Esplugues de Llobregat, atropellada per un patinet elèctric l'estiu passat, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha decidit moure fitxa, i  regular finalment aquests aparells, que fins ara no disposaven d'un marc legislatiu propi.

Sense permís, però amb controls d'alcoholèmia i drogues

En concret, la DGT ha avançat que prohibirà que els patinets elèctrics circulin per les voreres, i també que superin els 25 quilòmetres per hora.  La intenció de Trànsit és que la normativa sigui aprovada el 2019, en consonància amb la regulació que  ja estan aprovant altres països d'Europa.

En aquest sentit, segons han confirmat fonts pròximes a l'organisme, els patinets elèctrics seran considerats vehicles de mobilitat personal  amb propulsió elèctrica, i els usuaris no necessitaran un permís de conducció, però sí que s'hauran de sotmetre a les  proves d'alcoholèmia i drogues, com la resta de conductors. En un primer moment, la regulació s'implantarà a escala estatal, tot i que la DGTdeixarà la porta oberta al fet que els ajuntaments puguin adaptar-la. 

Primera víctima mortal per culpa d'un patinet elèctric a tot l'Estat

Recordem que el tràgic atropellament de la dona de 90 anys al Baix Llobregat va tenir lloc el mes d'agost, però no ha estat fins ara que ha sortit a la llum, amb l'inici del judici. Els fets van tenir lloc a  la rambla del Carme, quan un patinet que circulava a 30 km/h va envestir la víctima, que va caure a terra. 

Posteriorment, els serveis mèdics  la van traslladar a un centre hospitalari, on va acabar perdent la vida al cap de pocs dies per la gravetat de les seves contusions, convertint-se, tristament, en  la primera mort a tot l'Estat per culpa d'un d'aquests vehicles.  A sobre hi viatjaven dos joves, als quals la Fiscalia acusa d'un presumpte delicte d'imprudència greu. 

Una dona ja va morir a Sabadell en ser atropellada mentre circulava en patinet
Una dona ja va morir a Sabadell en ser atropellada mentre circulava en patinet | CatalunyaDiari.cat

 

En els darrers mesos, aquest tipus d'aparells han anat guanyant cada cop més terreny a les vies, i fa pocs dies una parella va ser enxampada circulant a 80 km/h per Barcelona. No es tracta de l'única notícia, ja que unes setmanes abans una dona va perdre la vida a Sabadell, després de ser atropellada per un camió de la brossa  mentre circulava en patinet.