Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un Guàrdia Civil de Trànsit demanant la documentació a un conductor

La DGT reconeix els casos en què un radar no et multarà encara que vagis ràpid

L'excés de velocitat és un dels principals problemes de seguretat viària

La Direcció General de Trànsit (DGT) s'encarrega de garantir la seguretat viària. Per això, des de la DGT estableixen uns límits clars de velocitat segons el tipus de via, però aquests no sempre es respecten.

Per poder controlar aquest àmbit, la instal·lació de radars ha esdevingut un factor fonamental. Tant regular el trànsit adequadament com assegurar el compliment de la normativa és primordial per prevenir accidents. En aquest punt, però, és essencial tenir en compte alguns aspectes. Per exemple, un n'és que hi ha casos en què el radar no et pot multar, una de les grans pors dels conductors.

Com es controla l'excés de velocitat?

Amb l'objectiu de complir els límits de velocitat establerts, des de la DGT fan servir diversos mètodes. Un dels més comuns és l'ús de radars, grans coneguts per part dels conductors.

Un radar de tram de la DGT
El radar s'encarrega d'assegurar el compliment dels límits de velocitat. | Getty Images

Els radars són dispositius electrònics que estan dissenyats per mesurar i registrar la velocitat dels vehicles que passen per davant. En aquest punt, és important conèixer-ne el funcionament i les sancions que s'imposen.

Funcionament dels radars

Quan el radar detecta un excés de velocitat, registra la informació per generar una multa. Aquesta informació està formada per dades com ara la velocitat del vehicle, l'hora i la ubicació. Després, la sanció arriba al propietari del vehicle.

Les multes poden variar

En el cas de les multes, cal tenir en compte que poden ser diferents segons les lleis i les regulacions. També s'hi inclouen sancions econòmiques, pèrdua de punts del carnet, així com mesures addicionals, com són els cursos d'educació viària.

Aquests són els casos en què els radars no multen

Malgrat que els radars són temuts pels conductors, hi ha certs casos en què no poden multar encara que s'hagi superat el límit de velocitat. Són situacions excepcionals que generen confusió entre els usuaris de la via. Tot i això, hi ha algunes comunes que has de tenir en compte.

Si el radar contradiu la senyalització

Un d'aquests casos és quan el radar contradiu la senyalització prèvia que indicava la fi d'un tram amb una velocitat màxima. En aquesta situació, no es pot imposar una sanció per excés de velocitat. La raó és que el conductor actua dins dels límits legals establerts, és a dir, no infringeix cap norma de seguretat viària.

Si el radar no està en bon estat

D'altra banda, és possible que el radar no estigui en bon estat per complir la seva funció de manera precisa. En aquests casos, hi pot haver moments en què emeti una multa que no sigui efectiva. Segons la llei, els radars s'han de sotmetre a un calibratge de forma periòdica perquè funcionin de manera correcta, així com per evitar errors en la detecció de qualsevol infracció.

Cartell d'avís d'un radar proper
Hi ha diversos casos en què el radar no pot multar-te. | Europa Press

La importància de les fotografies

També hi ha casos en què les fotografies que fa el radar es converteixen en un factor determinant perquè la sanció per excés de velocitat sigui efectiva. D'acord amb la normativa, el radar ha de capturar un mínim de dues fotografies diferents del vehicle perquè es puguin presentar com a prova al procés de sanció.

El marge d'error

Un altre aspecte que cal tenir en compte perquè el radar imposi una multa efectiva és el marge d'error. Els radars tenen un marge d'error que permet circular alguns quilòmetres per hora més ràpid sense que es pugui considerar infracció. En cas que la diferència no s'apliqui de la manera correcta, no es pot imposar la sanció.

Errors a les dades

Finalment, és possible que es doni el cas que la persona encarregada de redactar la multa cometi algun error respecte a les dades del vehicle (nom, adreça, matrícula, etc.). Si això passa, la sanció tampoc no serà efectiva.