Un home gran conduint un cotxe

La DGT es pronuncia sobre la retirada de carnet als més grans de 65 anys

Trànsit es planteja alguns canvis significatius amb la renovació del carnet

Els dubtes sobre el que podria passar amb el carnet de conduir entre els usuaris més veterans no paren de créixer. Des que el director de la Direcció General de Trànsit (DGT), Pepe Navarro, va anunciar canvis amb la renovació, els conductors viuen amb la por que se'ls retiri el permís abans del que s'esperava.

Tot i que encara no s'ha anunciat una resolució definitiva sobre el que passarà amb la renovació a partir dels 65 anys, Trànsit ha avançat algunes pistes del que podria passar.

La renovació del carnet, sobre la taula: possibles canvis

El director general de la DGT, considera que el termini fixat per renovar el carnet a partir dels 65 anys és una cosa excessiva, així com també hauria de requerir una exigència més gran. Per això, es planteja la modificació dels períodes i les proves de renovació per a aquest grup d'usuaris.

Així mateix ho va anunciar en la seva recent participació davant de la Comissió sobre Seguretat Viària del Congrés. Tot i això, els conductors d'edat avançada no es mostren gaire confiats i temen quedar-se sense poder renovar el seu permís en complir els 65 anys. Tot i que Navarro està convençut que aquests canvis seran una realitat, encara hi ha discrepàncies sobre com s'aplicaran.

Foto d'un avi conduint
La DGT es planteja canvis importants amb la renovació del carnet per als més grans de 65 anys. | Cedida

La renovació del permís per als més grans de 65, en perill?

Abans que t'espantis, hem de dir-te que no has de preocupar-te: la vigència del carnet seguirà intacta per als més grans de 65 anys. Segons les declaracions del gerent, en cap moment no s'han plantejat eliminar el permís a aquest grup d'usuaris. El que sí que es podria dur a terme, i cada cop ho tenen més clar, és una reformulació de les pautes i normatives de renovació.

Tot plegat, el director general ha ratificat que, de moment, no tenen intenció de modificar les proves del test mèdic que han de superar tots els conductors per ser aptes. Tot i això, tampoc descarten l'aplicació d'un examen psicotècnic més exigent en un futur.

De la mateixa manera, ha confirmat que estan plenament enfocats als terminis. «Ara a partir dels 65 renovades per cinc anys. Però que a una persona de 90 anys se li renovi el permís de conduir fins als 95, sona estrany». Així, doncs, no es descarta la implantació d'una reducció de l'interval entre prova i prova després de superar el límit dels 65 anys.

Vehicles circulant per una autopista.
La DGT planteja reduir el termini de renovació del carnet a partir dels 65 anys. | GettyImages

Augmentar la seguretat: el principal objectiu de la DGT

El que pretén la DGT amb el suposat enduriment de la normativa, és tenir un control més gran i garantir la seguretat dels usuaris al volant. I és que, segons les dades de Trànsit, el 23% de les víctimes mortals a les carreteres el 2021 tenen més de 65 anys.

Tot i ser considerat un dels grups de conductors que circula amb més prudència, les capacitats de reacció entre la gent gran no són les mateixes. La qual cosa pot desencadenar en accidents de trànsit que podrien ser evitables amb més control.

Cada quan es renova el carnet a Espanya?

Actualment, a Espanya no hi ha cap límit d'edat en què es prohibeixi la conducció. Fins als 65 anys, els conductors han de renovar el permís cada 10 anys. Un cop arriben a la franja marcada, aquest termini es redueix a 5 anys.

Tots els usuaris que necessitin renovar el carnet han de superar un reconeixement mèdic específic. Aquest és el mateix per a tots els conductors, independentment de la seva edat.

Així, doncs, es valorarà si la persona està capacitada i compta amb totes les facultats indispensables per a la conducció. El cost del tràmit és de 24,58€, un import que passa a ser gratuït per a tots els conductors en complir els 70 anys.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!