Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues sanitàries prenen les dades a les persones que es van a fer la prova

Més de 400 persones es fan la PCR el primer matí de cribratge massiu a Reus

Salut i l'Ajuntament han anunciat noves mesures restrictives per frenar el contagi de Covid-19

Dues sanitàries prenen les dades a les persones que es van a fer la prova
L'afluència ha anat fluctuant durant el matí | Laia Solanellas

Primer dia de cribratge massiu per a tres barris de Reus per detectar persones amb Covid-19 que siguin asimptomàtiques. Tal com es va anunciar ahir, aquest divendres s'han posat en marxa les proves voluntàries per als veïns d'entre 20 i 50 anys dels barris de la Sardana, la Pastoreta i Monestirs.

Entre vuit del matí i vuit del vespre, el CAP Sant Pere i l'Hospital Sant Joan han habilitat espais per acollir, fins dilluns, una població potencial de 6.000 persones. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat tots dos espais i, al migdia, ha anunciat noves mesures restrictives per fer front als contagis específicament a Reus.

Es tracta d'un paquet d'accions més estricte que el que s'havia aplicat fins ara a altres municipis, i que no es descarta que ciutats o pobles en la mateixa situació que Reus puguin haver d'aplicar els pròxims dies. Pel que fa als tests de Covid-19, durant el matí se n'han fet al voltant de 400, una xifra que s'ajusta a les previsions del departament de Salut.

De les 6.000 persones que formen la població diana, és a dir, que tenen entre 20 i 50 anys i viuen a un dels tres barris en qüestió, Ajuntament i Generalitat calculen que en passaran unes 3.000 a fer-se la PCR.

Persones fent cua a l'Hospital Sant Joan per fer-se la PCR
L'Hospital Sant Joan i el CAP Sant Pere acullen els tests de Covid-19 | Laia Solanellas

De l'interès personal a la responsabilitat cívica

«Si podem saber si tenim el coronavirus crec que està bé venir», comentaven diverses de les persones que, durant el matí, han passat pel CAP Sant Pere de Reus. Són veïns del barri de la Sardana, un dels tres que està cridat a fer-se proves de Covid-19 a causa de l'alta concentració de casos que s'hi ha registrat.

Als volts de les onze del matí, l'afluència que s'hi registrava era tímida. No arribava a haver-hi moments sense gent, però tampoc més d'una o dues persones esperant-se. A primera hora, segons testimonis presencials, sí que s'ha registrat una cua d'unes vint persones.

El mateix ha passat entre dos i tres quarts de dotze, quan sí que s'ha vist cua per accedir als dos mòduls de l'aparcament del CAP on es duen a terme les proves. Alguns dels que hi passaven es lamentaven que «no hi ha prou consciència de tot plegat, em pensava que hi hauria més gent».

La motivació majoritària, segons han traslladat els veïns amb qui ha parlat TarragonaDigital, era poder saber si es pateix la Covid-19 encara que sigui de manera asimptomàtica. Alguns, però, sí que defensaven la responsabilitat social que s'ha reclamat des de l'administració.

«Si tot el que ens demanen és venir a fer-nos una prova, que a més ens pot servir per saber si ens trobem bé, no veig que costi gaire; ens interessa a tots que això vagi passant i puguem tornar a fer vida normal», reflexionaven alguns. Fins al migdia, entre el CAP Sant Pere i l'Hospital Sant Joan s'han fet unes 400 proves, una afluència que la consellera Vergés ha afirmat que és l'esperada.

Una noia amb la boca oberta mentre un sanitari li pren mostres per fer la PCR
Durant aquest matí s'han fet unes 400 PCR entre el CAP Sant Pere i l'Hospital Sant Joan | Laia Solanellas

El cribratge massiu, una mesura més del paquet anunciat avui

Aquest divendres s'espera que passin 1.000 persones entre tots dos centres, i demà dissabte s'augura el dia de més afluència, amb 1.500 PCR previstes segons el departament de Salut. El darrer dia, dilluns, es calcula que se'n faran unes 500. Tot i que ahir es van anunciar els espais per a les proves de manera genèrica, des de l'Ajuntament de Reus s'han dividit per dies segons cada barri.

El barri Monestirs està cridat a fer-se les proves entre avui divendres i demà dissabte a l'Hospital Sant Joan. Als veïns de la Pastoreta se'ls ha citat, preferentment, entre dissabte i dilluns també a l'Hospital Sant Joan; finalment als veïns del barri de la Sardana se'ls convoca al CAP Sant Pere entre avui divendres i demà dissabte.

Un sanitari amb un tub amb mostres per a una PCR
Es calculen fer 3.000 proves de coronavirus entre divendres, dissabte i dilluns | Laia Solanellas

Durant la valoració d'aquest primer dia de cribratge massiu, Alba Vergés ha anunciat un paquet de noves mesures que, aquesta tarda, el Comitè d'Emergència de l'Ajuntament de Reus tractarà i concretarà. Tant Vergés com Montserrat Vilella, alcaldessa accidental, han volgut transmetre un missatge de responsabilitat social.

Han insistit que «estem en unes dates clau; tenim quinze dies per aconseguir que aquesta estabilització baixi», segons ha plantejat la consellera de Salut. «Podem triar entre un retorn amb unes condicions mínimament acceptables per poder normalitzar al màxim la vida, o un retorn deu vegades més complicat».

Responsables de diferents administracions conversen a l'exterior del CAP Sant Pere de Reus
El departament de Salut i l'Ajuntament prendran noves mesures restrictives a Reus | Laia Solanellas

Reclamen responsabilitat col·lectiva per frenar el contagi

A la ciutat de Reus s'hauria multiplicat per cinc la taxa d'incidència del virus en només dues setmanes segons ha exposat. Dels 30 casos per a 100.000 habitants —és a dir, en tota la ciutat—, s'hauria passat als 140. És per això, ha subratllat, que «demanem a la gent que es quedi a casa el màxim possible, que faci només allò imprescindible, que vagi a treballar i a comprar, però que redueixi l'activitat social, que és prescindible».

Una de les mesures és la reducció dels aforaments a bars i restaurants. Segons Vergés, «l'objectiu no és limitar els aforaments, l'objectiu és no anar als restaurants, bars i terrasses si no és estrictament necessari». Tot i això, tal com ha apuntat Vilella, «el que no estem fent és anar a la situació de tancament total, sinó que hi ha de poder haver aquests espais oberts però amb un aforament limitat».

L'alcaldessa accidental ha volgut remarcar, igual que la consellera, la necessitat de reduir tant com sigui possible l'activitat i la interacció social. «Tenim un repte, en quinze dies hem de baixar aquesta corba i ho hem de fer bé, ho hem de fer cadascun de nosaltres; tenim quinze dies, com a ciutat, per poder fer els deures», ha sentenciat.

A l'horitzó més pròxim hi ha la tornada a l'escola i el final de les vacances per a la majoria de la població que n'ha fet. Entre principis i meitats de setembre es preveu un retorn a l'activitat quotidiana. «Hi ha unes mesures, que són recomanacions, que les hauríem de prendre com si fossin obligacions», ha insistit Vilella. «Depèn de cadascú de nosaltres que, d'aquí a quinze dies, puguem començar el curs de treball i escolar amb unes condicions que siguin millors que les que tenim avui».