Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una persona traient diners d'una cartera

El dia de gener que els jubilats rebran la primera pujada de les pensions

Milions de jubilats romanen molt atents al dia de cobrament

El Govern va decidir al seu dia que les pensions s'actualitzarien anualment en funció de la inflació. El 2023, la pujada de l'esmentada paga s'elevarà fins al 8,5%. La mesura va entrar en vigor el passat 1 de gener, però els jubilats hauran d'esperar uns quants dies per notar-ho a les butxaques.

Per fer aquesta revisió es va tenir en compte la taxa interanual de l'IPC, entre el desembre del 2021 i el novembre del 2022. Amb aquesta mesura es pretenia que els beneficiaris d'una pensió no perdessin poder adquisitiu.

Ja han començat els canvis a les pensions

En realitat, la mitjana era del 8,47%, però el Ministeri de Seguretat Social va optar per arrodonir-lo a l'alça, fins al 8,5%. Això permetrà, entre altres coses, que les pensions màximes superin per primer cop els 3.000 euros mensuals. Amb un increment de 240 euros al mes s'arribarà a percebre 3.050 euros, en el cas dels que tinguin una base de cotització màxima.

Pel que fa a les mínimes, l'import variarà segons una sèrie de factors. Entre ells, l'edat de retirada o si disposa d'un cònjuge a càrrec seu. Així doncs, variarà entre els 9.694 i els 13.526 euros cada any.

L'Executiu s'ha proposat que ningú es quedi despenjat del sistema i els que cobrin una pensió no contributiva també en sortiran molt ben aturats. Aquells que no hagin reunit els requisits de cotització per accedir a una paga contributiva i que no tinguin recursos poden sol·licitar aquest ajut. Si escau, la millora serà considerable en arribar al 15%.

Imatge d'una persona comptant bitllets de 50
Els jubilats cobraran un 8,5% més a partir d'aquest mes| Getty Images

Quan notaran els jubilats la pujada de les pensions?

L'actualització de les pensions va entrar en vigor l'1 de gener passat. Tanmateix, caldrà esperar un temps fins que aparegui reflectit en els comptes del banc. Sí, perquè, com ja sabran els jubilats, sempre es cobra a mes vençut.

En teoria, l'import que correspon al mes de gener no es faria efectiu fins al febrer. Per tant, entre l'1 i el 4 del mes esmentat no s'efectuaria el pagament per part de la Seguretat Social. Tot i això, l'ingrés sol fer-se abans.

I això és així perquè les entitats bancàries decideixen avançar l'abonament uns quants dies. En general solen fer-ho abans que s'acabi el mateix mes, cosa que provocarà que els jubilats puguin disposar dels seus diners entre el dilluns 23 i el divendres 27 de gener.

Aquest començament d'any cobraran algun extra?

Els pensionistes hauran d'esperar fins al juny per percebre la primera paga extra del 2023. Fins a l'any passat era habitual que ingressessin una determinada quantitat de diners al llarg d'aquest primer mes. De fet, se la coneixia com la 'pagueta' i servia per compensar la desviació dels preus.

No obstant això, després de l'actualització de les pensions amb base a la inflació va acabar desapareixent. I és que es considera una mesura més justa perquè no hi hagi una pèrdua de poder adquisitiu.

Canvia l'edat de jubilació

El canvi d'any comporta també una sèrie de novetats per als jubilats, sobretot per als que tinguin previst retirar-se el 2023. A partir d'ara, per percebre el 100% de la pensió han de tenir com a mínim 66 anys i quatre mesos.

Així ho contempla la reforma de pensions del 2013, que fixava un increment progressiu de l'edat de jubilació. En un termini de 15 anys, ha de passar dels 65 als 67 anys. Serà l'edat que se'ls exigeixi a aquells treballadors que no puguin acreditar almenys 37 anys i nou mesos de cotització. En el cas de sobrepassar aquest període de temps tindran la possibilitat de retirar-se als 65 anys amb el 100% de la pensió.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp