Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Francesc Macià, a La Cumprativa de Llorenç, el 1932.

El dia que Francesc Macià va fer campanya a Llorenç del Penedès i el Vendrell

Es conserva una fotografia del míting que va fer a La Cumprativa de Llorenç el dia de Tots Sants de 1932

El vilanoví Francesc Macià va ocupar la presidència de la Generalitat de Catalunya en dues etapes entre el 1931 i el 1933. Amb la proclamació de la Segona República, l'abril de 1931, el líder d'Esquerra Republicana va ser nomenat president provisional del Govern català . Ho va ser fins al setembre de 1932, quan les Corts van aprovar l'Estatut d'Autonomia i es van convocar les primeres eleccions al Parlament. 

Els comicis es van fixar pel 20 de novembre i el que havia estat president provisional va recórrer el país per fer campanya. Va ser en aquest context que el dia 1 de novembre de 1932 va visitar Llorenç del Penedès i el Vendrell. Un esdeveniment del qual se'n compleixen 90 anys, tal com han recordat des de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès

Acte a La Cumprativa de Llorenç

A Llorenç, Macià va prendre part en un míting d'ERC, en el qual es van convidar nombroses autoritats de la comarca. En honor a la seva visita, es va aixecar un arc triomfal a l'entrada del poble, a la plaça de la República. Tal com recorda l'Arxiu Comarcal, Macià va venir acompanyat del seu secretari, Joan Alavedra, i els diputats Joan Lluís Pujol i Ventura Gassol.

Va arribar a les cinc de la tarda per visitar l'Ajuntament, d'on va dirigir unes paraules als veïns des del balcó. Després es van dirigir a La Cumprativa, abans Sindicat Agrícola i Caixa Rural, que s'havia fundat el 1918. Allà es van fer diversos parlaments, entre ells el del president del Centre d'Esquerra de Llorenç, Josep Sicart Lluch

Del míting se'n conserva una fotografia que va publicar el diari 'L'Opinió', que és la que acompanya aquest article. Actualment es troba a l'Arxiu Nacional de Catalunya, al fons Josep Maria Sagarra Plana. A la foto es pot veure com els participants del míting són a l'escenari del teatre de la Cumprativa, acompanyats d’autoritats i simpatitzants.

Al Centre Republicà del Vendrell

Després d'aquest acte, la comitiva de Macià es va dirigir al Vendrell, on havien estat convidats pel Centre Republicà. Des del balcó, Macià va dirigir unes paraules al públic i va anunciar que tornaria a la vila el 10 de novembre per fer un míting al Tívoli. Esquerra guanyaria les eleccions del 20 de novembre per majoria absoluta i Macià va ser escollit de nou president de la Generalitat.

El dirigent va formar el primer Govern de la Generalitat estatutària, que va encapçalar fins a la seva mort, el desembre de 1933.