La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

Díaz Ayuso revela què provoca la immensa majoria de contagis: «El 80% dels casos»

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha demanat responsabilitat davant el gran nombre de festes il·legals que tenen lloc darrerament

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha aprofitat aquest diumenge una compareixença per carregar amb força contra les festes il·legals celebrades a apartaments turístics. Es tracta de celebracions que s'han tornat especialment populars en les últimes setmanes a l'autonomia, on fins i tot «han arribat a agredir agents de la Policia Local».

Les festes il·legals, culpables «en el 80% dels casos de contagis»

La dirigent popular ha volgut deixar clar el gran problema que suposen en plena pandèmia, ja que en la majoria d'elles no es respecten ni tan sols unes mesures mínimes de prevenció, per evitar la transmissió de la Covid-19. «Hem de condemnar aquestes trobades, que són les culpables del 80% dels casos dels contagis de Covid-19. No pot ser que la paguin sempre els mateixos: hostalers, comerciants, empresaris i ciutadans».

Díaz Ayuso s'ha referit a les restriccions que s'han anat aplicant a tot el país des de l'inici de la pandèmia, ja siguin confinaments, reducció d'horaris i aforament, i toc de queda nocturn. «Aquests fets [les festes il·legals] són els que estan propagant més el virus», ha assegurat la presidenta madrilenya, que també ha anat més enllà, i ha assegurat que «són les culpables de la majoria dels casos».

Malgrat tot, la dirigent ha destacat que les coses evolucionen clarament «per millor», i que això permet que es relaxin algunes mesures en tot el país. Segons Ayuso, la millora «ha permès» ampliar, en el cas de la Comunitat de Madrid, «un parell d'hores l'activitat comercial i de l'hostaleria»; però això no vol dir que la situació sigui la millor.

Suport incondicional a les forces de seguretat

«Els demanem responsabilitat a tots ells [els assistents a les festes il·legals] i els demanem, sobretot, que siguin sensibles. No és el mateix consumir en algun establiment, estar una estona al carrer, que estar celebrant aquest tipus de trobades que a més de ser insolidàries són molt irresponsables», ha indicat la presidenta.

En aquest sentit, la líder madrilenya ha insistit que la Comunitat donarà suport sense cap dubte a les Forces i Cossos de Seguretat «perquè segueixin frenant aquestes trobades, perquè no paguin justos per pecadors». Ayuso també ha aprofitat per reconèixer la tasca de Joan Carles I, en la setmana que es compleixen 40 anys del 23-F.

Detectades més de 200 festes il·legals només a Madrid capital

I és que aquest mateix cap de setmana la Policia Municipal de Madrid ha intervingut en un total de 227 festes il·legals per tota la ciutat, entre la nit de divendres i dissabte. El cos ha explicat que s'ha tractat de celebracions que incomplien els horaris establerts, no s'usaven les mascaretes ni tampoc es complia «cap mesura de seguretat». En aquest sentit, la policia ha tornat a demanar «col·laboració i responsabilitat» a la ciutadania. Una de les festes més sonades ha tingut lloc al centre de la ciutat, on unes 37 persones es trobaven de celebració sense mesures de seguretat en un local que tenia les persianes abaixades. Tots els assistents van acabar denunciats.

El mateix alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, s'ha sumat a les crítiques de la presidenta Díaz Ayuso, i ha avisat que no es donarà «ni un respir» als assistents de les festes il·legals, per més que es tracti de «turistes o d'altres nacionalitats». L'alcalde s'ha mostrat especialment preocupat per les «nombrosíssimes» celebracions que surten a la llum, i s'ha dirigit a la població més jove per fer una «necessària» crida a la responsabilitat, sense deixar de banda la resta d'assistents.