Una sanitària administra una dosi de la vacuna contra la Covid-19 a una dona amb mascareta

Dinamarca suspèn una de les vacunes antiCovid després de diversos casos de trombes

Les autoritats sanitàries han decidit paralitzar la vacunació fins que s'aclareixin els fets

Greus casos de trombes. Aquest desencadenant, produït previsiblement després d'administrar la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid-19, ha fet saltar totes les alarmes a Dinamarca. De fet, s'ha arribat a paralitzar de forma temporal el procés de vacunació amb aquest tipus de dosi. De moment és molt aviat per relacionar aquest fàrmac amb els trombes, però per previsió, la Direcció General de Sanitat danesa (SST) ha decidit suspendre temporalment l'administració d'aquest vaccí.

«Som a la campanya de vacunació més gran i important en la història de Dinamarca, necessitem totes les vacunes que puguem aconseguir. Per això no és una decisió fàcil suspendre un fàrmac, però hem de reaccionar quan hi ha evidència de possibles efectes greus», va afirmar el director de la SST, Søren Brostrøm. Tot i això, el director ha destacat que, en qualsevol cas, es tracta d'una aturada temporal, ja que hi ha «bona documentació» que la vacuna d'AstraZeneca és «segura i efectiva».

Per la seva banda, l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha posat en marxa una investigació sobre els fets. Des del mateix organisme, afirmen, apliquen el «principi de prudència» i realitzaran una nova valoració a partir d'aquest tipus de dosi d'AstraZeneca d'aquí a dues setmanes.

L'anunci, que ha agafat per sorpresa a una gran part de la població mundial, representarà que totes les cites de pacients per rebre aquesta vacuna quedin suspeses, mentre que, els que ja hagin rebut la primera dosi, hauran d'esperar a la següent fins a nou avís.

Diferents reaccions d'aquesta vacuna contra la Covid-19

Les vacunes que s'administren a hores d'ara arreu del món per fer front a aquesta pandèmia poden originar alguns efectes adversos després de la seva inoculació, tal com ha reconegut les mateixes farmacèutiques. Mette Frederiksen, la primera ministra danesa, va exposar en roda de premsa que «primer de tot és important que quan sorgeixin riscos en relació amb una vacuna, aquests siguin investigats. Per això, penso que és correcte suspendre la vacunació d'AstraZeneca».

Dinamarca confia poder salvar l'estiu

Per la seva banda, la ministra danesa es va mostrar contrariada pel retard en l'entrega dels vaccins per part de les farmacèutiques, tot i que també va oferir una dosi d'optimisme recordant que el país és un dels que més avenços té a l'hora de vacunar, comparat amb la resta de països europeus.  I és que Dinamarca també s'erigeix com un dels països menys afectats per la pandèmia, tenint la possibilitat de normalitzar la situació en tan sols uns mesos. «Crec en un estiu amb una Dinamarca gairebé normalitzada. M'atreveixo a dir-ho, sempre que els danesos segueixin fent-se tests i vacunant-se», va afirmar la primera ministra.