Pla obert d'un control dels Mossos d'Esquadra aturant vehicles a la T-11

La condició que ha posat el Govern per poder-se saltar el confinament comarcal

No es podrà viatjar entre comarques amb total llibertat: S'hauran de complir alguns requisits

Aquest dijous, el Govern de la Generalitat ha anunciat una de les notícies més esperades a Catalunya. Tal com ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, a partir del dilluns 15 de març s'aixecarà el confinament comarcal, vigent al nostre territori des del passat 8 de febrer -anteriorment hi havia el confinament municipal-. Així doncs, després de diversos mesos, els catalans podran moure's per Catalunya. Tot i això, tampoc ho podran fer amb total llibertat. I és que Vergés ha deixat clar que s'haurà de complir un requisit per poder viatjar: mantenir la bombolla de convivència.

«Mantenim el perímetre comarcal, però permetent la mobilitat amb bombolla de convivència», ha especificat la consellera de Salut. Això vol dir que només es podrà trencar el confinament comarcal en el cas de viatjar sol o bé amb persones del cercle més proper. Per tant, per exemple, segons les especificacions del Govern, no es podrà viatjar amb amics o coneguts, però sí que es podrà fer si vas sol o amb la teva parella. Aquest requisit fa que la mobilitat dins de Catalunya no sigui de total llibertat, però sí que permetrà a molta gent gaudir i fer activitats que feia temps que no podia realitzar.

En aquest sentit, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha deixat clar que es realitzaran controls policials necessaris per poder garantir el compliment d'aquests requisits. Tot i això, tan ell com Vergés han volgut remarcar la importància de la responsabilitat individual i de les mesures bàsiques com mantenir les distàncies de seguretat, netejar-se les mans, portar mascareta i ventilar sovint els espais tancats.

Acord amb la resta de comunitats autònomes per establir algunes restriccions conjuntes a tot l'estat

D'altra banda, algunes de les restriccions que s'aplicaran a Catalunya durant les pròximes dues setmanes -i que coincidirà amb la Setmana Santa- han estat acordades per totes les comunitats autònomes per tal d'unificar criteris a tot l'estat. Aquest passat dimecres, el Consell Interterritorial de Salut va acordar el tancament perimetral autonòmic, el toc de queda d'onze de la nit a sis de la matinada i reunions de quatre persones en espais públics tancats durant la Setmana Santa. Als espais privats tancats, a les llars, la restricció queda establerta en els convivents. Aquestes restriccions, que la ministra Carolina Darias ha qualificat de «gran acord» i de «pas en la cogovernança», estaran vigents del 17 al 21 de març i del 26 de març al 9 d'abril.

Tot i que el document aprovat pel Consell Interterritorial de Salut permet moure l'hora d'inici del toc de queda nocturn de les 22.00 a les 23.00 hores, des de Catalunya la Generalitat ha cregut oportú no modificar aquest horari i, per tant, aquest es mantindrà de 22.00 a 06.00 hores com fins ara.