Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una persona fent càlculs amb una calculadora i uns papers a taula, a més d'una imatge d'una oficina d'Hisenda amb dues persones sent ateses i una altra d'una mà amb molts bitllets d'euros

Aquests són els diners que Hisenda et pot tornar de la Renda, com a màxim

Després de fer la Declaració de la Renda és possible que Hisenda t'hagi de tornar diners, però tot dependrà del teu IRPF

En plena Campanya de la Declaració de la Renda, són diversos els escenaris en els quals els contribuents que hagin de presentar-la es poden trobar. En primer lloc, potser els sortirà a pagar. En segon lloc, que surti a zero o neutral. Finalment, la tercera opció, i la més desitjada, és que surti a tornar.

En aquest darrer cas, l'Agència Tributària haurà de retornar a l'interessat la quantitat de diners que correspongui. El motiu és que l'organisme haurà retingut més quantitat de la que havia de retenir al llarg de l'any passat. El termini per fer la devolució acaba el 31 de desembre del 2024.

Des de l'Agència Tributària ja han fet els càlculs estimats. Aquest 2024, l'organisme espera rebre 23,3 milions de declaracions relatives a l'exercici del 2023 passat. D'entre totes elles, es calcula que 14,6 milions sortiran a tornar., amb un import d'11.650 milions d'euros. Amb tot, una pregunta molt habitual és si hi ha un límit pel que fa a la quantitat de diners que es poden tornar.

Aquests són els diners màxims que pot tornar l'Agència Tributària a la Renda

De manera general, cal destacar que no hi ha un límit màxim fixat per l'Agència Tributària. L'organisme, quan torna els diners als contribuents, es regeix segons la normativa vigent. L'article 103 de la Llei de l'IRPF estableix que l'import que cal tornar equival al que el contribuent hagi pagat de més durant l'exercici anterior.

Un home gestiona bitllets d'euros, i al cercle, el logotip d'Hisenda
L'Agencia Tributària no pot tornar més diners dels retinguts durant l'any passat | Ptnimages, Europa Press

És a dir, si la suma de les retencions, els ingressos i els pagaments fraccionats és més gran a l'import de la quota de l'autoliquidació. Per això, l'Agència Tributària no pot tornar més diners dels que s'hagin avançat a l'exercici fiscal.

Què fer si la Renda surt a tornar?

Si, després de fer la Declaració de la Renda, el resultat surt en negatiu, Hisenda haurà de tornar l'import que correspongui al contribuent. De nou, una de les preguntes que apareixen és què cal fer en aquest cas.

Des de l'Agència Tributària recorden que l'interessat no ha de fer cap altre tràmit, ja que l'organisme serà qui s'ocupi de la devolució. Això sí, és obligatori indicar un compte bancari per rebre l'ingrés corresponent.