Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb bitllets d'euro i un cercle amb discapacitat en cadira de rodes

El motiu pel qual la Seguretat Social et pot deixar sense pensió per incapacitat

La Seguretat Social pot revisar la pensió per incapacitat i fins i tot arribar a suprimir-la en alguns casos

Des de la Seguretat Social s'ofereix una prestació per als treballadors que, per una malaltia o accident, vegin minvada la seva capacitat laboral. És el que coneixem com a pensió per incapacitat permanent.

L'objectiu d'aquestes ajudes és compensar la pèrdua d'ingressos que pateix el treballador per no poder treballar. Per sol·licitar-la no es requereix una edat mínima, però sí que cal haver cotitzat durant un temps determinat, excepte quan es tracti d'accidents o malalties professionals.

Hi ha quatre tipus d'incapacitat permanent

En aquest sentit, la Seguretat Social recorda que hi ha quatre nivells d'incapacitat, segons el grau en què es vegi afectat el treballador. Es divideixen en incapacitat permanent parcial, incapacitat permanent total, absoluta i gran invalidesa.

D'altra banda, cal destacar que aquests ajuts són susceptibles de revisió. D'aquesta manera, es pot comprovar si el beneficiari ha tingut algun canvi en la seva condició per ajustar la quantia o, si cal, eliminar la pensió.

Cada quant es revisa la incapacitat permanent?

Aquest procés de revisió se sol fer cada dos anys. Tot i això, el beneficiari ho pot sol·licitar si creu que la seva condició ha canviat i que la quantia de la prestació podria augmentar.

Imatge mostrant un metge fent un informe i una foto destacada a l'esquerra d'uns bitllets d'EURO
La Seguretat Social acostuma a fer revisions cada dos anys | Thecorgi, PixaBay

Per fer-ho, la Seguretat Social compta amb un formulari conegut com a Sol·licitud de Revisió de la Incapacitat Permanent, disponible a la web de l'organisme. Després d'emplenar el formulari, cal adjuntar la documentació necessària. Així mateix, la pensió per incapacitat deixarà de ser revisable quan el beneficiari arribi a l'edat de jubilació, a partir dels 65 anys.

Aquestes són les causes per les quals la Seguretat Social pot retirar la prestació

En aquest context, són diferents les causes per les quals la Seguretat Social pot suprimir completament la pensió per incapacitat permanent. Les que més destaquen són les següents:

  • Començar una activitat laboral incompatible amb el grau d'incapacitat atorgat.
  • Aconseguir una millora en les condicions de salut que puguin modificar les limitacions del beneficiari.
  • Que hi hagi un error en el diagnòstic inicial que requereix una avaluació renovada del cas.
  • Comprovar que la conducta de l'interessat no concorda amb la incapacitat reconeguda.
  • Si els informes mèdics mostren que la malaltia o lesió del pacient han evolucionat i la Seguretat Social pogués reconsiderar la seva capacitat per treballar de nou.