Les farmacèutiques europees, nord-americanes i xineses es troben en una carrera a contrarellotge per aconseguir una vacuna eficaç contra el coronavirus. Normalment es triguen uns deu anys per desenvolupar totalment una vacuna, però el desafiament de la Covid-19 ha impulsat un esforç científic amb més d'un centenar d'equips bolcats en la investigació per aconseguir una solució en menys d'un any.
Cost de les vacunes
Aquesta reducció del període necessari de desenvolupament i la gran quantitat de gent implicada en les investigacions farà que el preu de sortida d'aquesta vacuna sigui més elevat del normal. Normalment el preu es troba entre els 1.100 i 7.700 milions d'euros, que per als governs és un cost assumible, però la qüestió és on posar aquests diners, perquè molts d'aquests projectes poden acabar fracassant.
Segons s'estima, si un projecte funciona, podria reportar vendes que anirien des dels 10.000 milions de dòlars fins als 110.000 milions, en funció del preu de la dosi que oscil·la entre 30 i 360 dòlars. El preu final depèn en tot cas del cost fixat pels laboratoris, que també tenen en compte altres factors com el que s'estalvia la societat amb elles. Segons el Fons Monetari Internacional (FMI), la Covid-19 i la quarantena suposaran un cost de 4,9 bilions d'euros a l'any a l'economia mundial.
Més de 400 euros mensuals
Hi ha altres factors que poden limitar el benefici per als fabricants, com pot ser el límit al preu final que fixin els Estats i l'abaratiment per als països en vies de desenvolupament. En cas que apareguin diverses vacunes alhora, aquesta competència també pot fer baixar els preus de manera sensible.
Quan per fi es trobi una vacuna contra el coronavirus, aquesta podria ajudar al desenvolupament d'estratègies de les farmacèutiques per treure'n més profit. Una de les maneres de fer-ho seria, per exemple, mantenir els mateixos principis actius però canviar la relació entre ells per patentar noves vies d'administració de fàrmacs, com pot ser la via oral en lloc de la injecció. En alguns casos, el preu es podria disparar fins als més de 400 dòlars per dosi mensual.
Davant la possibilitat que la vacuna del coronavirus s'encareixi molt per als usuaris, alguns Estats ja estan treballant per desenvolupar acords que garanteixin la producció en massa i la distribució igualitària del producte.