Pla de les mans d'una dona gran comptant monedes

Els diners extra que molts pensionistes podran cobrar ben aviat: Quantitat i requisits

El Govern ha aprovat incloure a la reforma de pensions un complement mensual

Aquest dilluns s'han aprovat una sèrie d'esmenes dins del projecte de reforma del sistema públic de pensions. Dins d'aquestes, s'ha aprovat una mesura significativa per a una part dels pensionistes espanyols. El Govern ha aprovat incloure a les pagues de milers de pensionistes un complement mensual econòmic. Això sí, no serà fàcil poder-hi accedir.

Es tracta d'un benefici pensat per als prejubilats de més edat que han cotitzat més anys. També per a aquells a qui els ha quedat una quantitat de pensió baixa. Així, doncs, gran part dels pensionistes no entraria en aquesta equació.

Requisits per poder cobrar el complement a la pensió

S'ha establert una sèrie de requisits que cal complir perquè un pensionista pugui optar a aquesta quantitat extra de diners. Podran cobrar aquest complement aquelles persones que s'hagin prejubilat entre l'1 de gener del 2002 i el 31 de desembre del 2021. Hauran hagut de cotitzar, com a mínim, un total de 40 anys. Això sempre que la pensió sigui inferior a 900 euros i s'hagin prejubilat, com a màxim, quatre anys abans de l'edat de jubilació.

En cas que la pensió que es cobri sigui superior a aquests 900 euros, el mínim d'anys cotitzats augmenta i haurà de ser de 44 anys i mig com a mínim. D'altra banda, des de l'Associació de Jubilació Anticipada sense Penalitzar ja han denunciat alguns aspectes de la nova mesura. Per exemple, que molts dels pensionistes que sí que compleixen els requisits d'anys cotitzats no podran rebre aquest complement per estar cobrant la paga màxima.

Primer pla de les mans d'un avi
El complement serà per als prejubilats de més edat que han cotitzat més anys | GTRES

La mateixa organització denuncia que aquest complement estarà a l'abast de molt pocs pensionistes. I, efectivament, es calcula que serà així. Segons les estimacions, serien entre 20.000 i 40.000 persones ja jubilades que han cotitzat a la seva vida més de 44 anys i sis mesos. Així, tot i ser una mesura que beneficiarà milers de persones, l'associació no hi està del tot conforme, i denuncia que molts altres milers se'n quedaran fora.

A més, recorden que precisament les persones que es van jubilar amb menys anys cotitzats ho van fer, en molts casos, per necessitat. Es tracta, moltes vegades, de persones que es van trobar fora del mercat laboral en passar els 50 anys que han tingut pocs ingressos i molt poques opcions de tornar a treballar.

Quants diners es podrien cobrar de més?

Tot i exigir uns requisits estrictes, aquest nou complementmensual no donarà als seus beneficiaris una gran quantitat de diners. De moment, no s'han especificat les dades exactes ni el funcionament del càlcul segons cada cas, però sí que se'n sap el límit. El complement podrà arribar alse 82 euros al mes. Aquesta serà la quantitat màxima que podrà cobrar cada pensionista mensualment com a extra a la paga actual.

En concret, el marge de cobrament serà d'entre cinc i 82 euros mensuals. Caldrà esperar per saber com es calcularà quina serà la quantitat exacta que percebre cada pensionista que compleixi els requisits marcats. A banda, encara que la mesura ja s'ha aprovat en una primera fase, encara n'ha de passar una segona. Ha de ser aprovada també al Ple del Congrés, i després podrà començar a posar-se en marxa.