Imatge de dues persones grans rient

Els diners extres que pots cobrar cada mes si tens una casa i més de 65 anys

Els jubilats poden completar la seva pensió gràcies a aquesta opció

Quan s'acaba la vida professional, moltes vegades, ens poden entrar els dubtes dels ingressos que tindrem fins a la fi dels nostres dies. Sens dubte, però, signar una hipoteca inversa pot aclarir els dubtes que tinguem.

De vegades, és notori que els jubilats no disposen dels ingressos suficients per viure una vida plena. Un merescut descans que s'han guanyat després de dedicar-se durant molts anys a treballar sense parar.

Però no és menys l'assumpte que preocupa milers d'aquests jubilats. I és que hi ha vegades que no en tenen prou amb la pensió de l'Estat i se les han d'arreglar per augmentar el seu poder adquisitiu per poder completar aquesta retribució un cop jubilats.

La hipoteca inversa suposa uns diners extres per als jubilats

El cas és que els més grans de 65 anys saben que una opció més que òptima pot ser la hipoteca inversa. Un tipus d'hipoteca que tracta sobre un préstec hipotecari que va fonamentalment destinat a les persones jubilades i que tinguin un habitatge en propietat.

Cal assenyalar quin tipus de persones poden contractar aquesta hipoteca. Amb tot, els requisits són tenir més de 65 anys i que puguin acreditar una discapacitat igual o superior al 33%. O bé una dependència severa o gran dependència.

Imatge d'unes persones signant un document
La hipoteca inversa pot proporcionar uns diners extres als jubilats| Getty Images

Així diu un informe de Mapfre en què presenta les condicions de la gent gran per acollir-se a aquesta hipoteca inversa. Sobre aquest tipus d'hipoteca, el jubilat que ho demani pot aconseguir una quantia econòmica sense perdre la titularitat d'aquell habitatge que té en propietat. Per això, quan aquesta persona vulgui, pot tornar el deute i que l'habitatge segueixi estant al seu nom.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Condicions de la hipoteca inversa i per què és una bona alternativa per als jubilats

Referent a la quantitat que donarà el banc, dependrà de l'edat del propietari de l'habitatge i el valor d'aquest. Pel que fa al mode del cobrament d'aquesta quantitat, podria ser un únic pagament o bé fer-ho mensualment.

Foto d'un home gran fent servir una tauleta.
Les despeses que comporten una hipoteca inversa són els mateixos que amb un préstec hipotecari estàndard| Getty Images

En cas que es vulgui rebre un pagament al mes, les quotes se solen fixar entre 10 i 20 anys a tipus d'interès fix. Si es volen assegurar aquestes quantitats, i si el propietari visqués més de 20 anys, el més freqüent és contractar una assegurança de renda vitalícia.

Això sí, si el signant de la hipoteca mor, l'habitatge i l'esmentat deute contret seran responsabilitat dels seus hereus.  Per això, aquest assumpte els hereus ho hauran de pensar bé i decidir si vendre la casa i pagar el deute o quedar-se amb l'habitatge i tornar tot el que li va prestar l'entitat bancària. Per decidir-ho, tenen un any de termini.

Les despeses que has d'assumir en signar una hipoteca inversa

Sobre les despeses que comporta contractar aquesta hipoteca inversa són els mateixos que si ho fem amb un préstec hipotecari estàndard. Un cop dit això, el propietari haurà de pagar la comissió d'obertura, la gestoria, el registre, la notaria, la taxació i l'impost d'actes jurídics documentats.

Un altre tema que no podem obviar és aquell que té a veure amb els ingressos mensuals d'aquest tipus de préstec. I és que cal deixar ben clar que aquests no tributen a l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

Tanmateix, la veritat és que es dedueixen del valor de l'habitatge a l'Impost de Patrimoni i Successions. Així ho posa de manifest el Banc d'Espanya en una guia sobre la hipoteca inversa que ha publicat a la pàgina web i que va ser presentada fa un temps.