Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mans agafant un ventall de bitllets d'euro

Els diners extres que pots cobrar a la pensió si et jubiles 10 anys més tard

Suposa un important avantatge des del punt de vista econòmic per al jubilat

El govern de Pedro Sánchez està fent tot el possible perquè els treballadors demorin la seva retirada del mercat laboral. Fins ara hi havia una tendència a jubilar-se abans de l'edat ordinària al nostre país. Però els incentius que ofereixen són molt interessants, sobretot quan s'allargui el període de treball deu anys més.

Fa uns dies, a més a més, es coneixia que la Seguretat Social permetrà la combinació dels dos tipus de premis que ofereixen. Dins la reforma de pensions del 2021 es recollia un extra addicional del 4% sobre la pensió corresponent. L'alternativa seria una quantitat concreta que es pagaria en un únic pagament.

Fins ara només es podia escollir una de les dues alternatives. Però a l'últim Consell de Ministres es va aprovar un Reial decret que facilitarà la combinació de totes dues, recull Europa Press. La norma va entrar en vigor dijous després de publicar-se al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'avui, dimecres 24 de maig.

Aquesta es tracta d'una proposta més dins de la reforma de pensions plantejada pel Govern l'any 2021. I és que les modificacions que s'hi introdueixen busquen principalment endarrerir les jubilacions.

Un dels supòsits més avantatjosos, com publica El Economista, es produiria en cas de demorar la jubilació 10 anys. A canvi, s'obtindria una bonificació del 20% sobre la prestació que li correspongués.

Mans comptant bitllets
La bonificació per endarrerir la jubilació 10 anys pujarà al 20%| Freepik

Espanya vol que se segueixi treballant més enllà dels 65 anys

Aquest tipus de decisions adoptades per part de l'Estat pretenen apropar l'edat efectiva de jubilació a l'edat legal. En aquests instants se situa als 66 anys i quatre mesos. Així mateix, el nostre país és un dels territoris europeus amb una taxa d'activitat més baixa a partir dels 65.

Si comparem dades amb la resta del continent, a Espanya només el 5% decideix allargar la seva carrera laboral i endarrerir així la seva jubilació. Això suposa la meitat que la mitjana europea. De fet, des del ministeri recorden que això resulta essencial per obtenir més ingressos i garantir les pensions públiques durant les pròximes dècades.

Els plans del Govern es van complint, com es pot apreciar a les últimes estadístiques. Per exemple, el 2022, el 5,4% de les noves altes de jubilació eren demorades.

Però aquest primer trimestre ja s'aprecia un repunt del 7,8%. La meitat d'aquestes retirades s'endarrereixen un any per sobre de l'edat ordinària. Per la seva banda, un de cada quatre ho ajorna més de tres anys.

Quin és el benefici de la fórmula mixta?

Els nous jubilats poden accedir a un nou format d'incentiu, que serà mixt. Els que demorin la seva retirada entre 2 i 10 anys cobraran de manera simultània un augment del 2% per cada any endarrerit. A això se li sumarà un abonament únic que equivaldrà a la meitat del que li correspondria si optés pel pagament únic.

Imatge d'una parella de gent gran abaçada
La intenció del govern Espanyol és que tots els treballadors es jubilin cada vegada més tard| Getty Images

Si decidís endarrerir 11 anys o més la jubilació, la recompensa seria un pagament únic aplicat a 5 anys del període demorat. A més d'una pujada del 2% de la pensió per cada any treballat de més.

A quina edat es jubilen els espanyols en realitat?

El ministre José Luis Escrivá confirmava que l'edat efectiva de retirada eren els 64,8 anys, quan fa poc se situava pràcticament als 63. Això demostra que té una certa efectivitat les mesures adoptades per allargar la vida laboral.

Durant aquest exercici hi va haver 1.148 pensionistes que es van decantar pel pagament únic, en què l'import mitjà va pujar a 13.100 euros. Aquest nombre de beneficiaris suposa el 17% de les pensions que han cobrat un complement per demora, que va ser del 12% el 2022.