Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge d'un home fent una moneda dins d'una gerra

Els diners màxims que pots rebre a la teva pensió, si has sigut autònom i et jubiles

La pensió de jubilació variarà si ets autònom i dependrà de diferents factors que has de conèixer molt bé

Si ets autònom i et preocupa la teva jubilació, hi ha diferents aspectes que has de conèixer relacionats amb la pensió. En primer lloc, cal destacar que l'edat legal és la mateixa que per a qualsevol altre treballador del règim general de la Seguretat Social.

Per la seva banda, la pensió també es reconeix basant-se en els mateixos termes i condicions. No obstant això, sí que hi ha algunes particularitats. És el cas, per exemple, de la no-integració dels períodes sense cotitzar.

Per tenir dret a una pensió de jubilació si ets autònom, el requisit principal és tenir com a mínim 15 anys cotitzats en aquest règim específic.

Aquests són els diners màxims que pot rebre un autònom en la seva pensió de jubilació

En cas que un autònom hagi cotitzat 36 anys i mig per la base de cotització mínima (950,98 euros el 2023), la pensió que obtindrà serà de 815 euros mensuals.

Si heu cotitzat per la base màxima (4.495,50 euros el 2024), la pensió pujarà a 3.058,81 euros mensuals. Aquest és el màxim establert per llei.

Dona contenta davant d'un ordinador amb una imatge destacada a la dreta de bitllets d'Euro
Si l‟autònom ha cotitzat per la base màxima i els anys suficients, la pensió màxima serà de 3.058,81 euros al mes | DragonImages, Getty Images

Amb 15 anys cotitzats, un autònom té dret a una pensió de jubilació cobrant el 50% de la base reguladora. Si heu cotitzat per la base mínima durant 12 anys, l'import de la pensió mínima serà de 407 euros al mes en 14 pagues.

D'altra banda, en cas que l'interessat hagi cotitzat per la base màxima, la pensió pujaria a un total de 1.926 euros al mes.

Com es calcula la pensió de jubilació d'un autònom

Per calcular la quantia de la pensió de jubilació dels autònoms, s'aplica a la base reguladora el percentatge que correspongui segons els anys cotitzats.

Base reguladora

Conèixer la base reguladora es fa fent servir la regla general de dividir per 350 les bases de cotització de l'interessat dels 300 mesos anteriors (25 anys) al mes abans de la jubilació.

Anys cotitzats

Després de fer aquest càlcul, cal conèixer el percentatge de pensió de jubilació a què té dret, cosa que canviarà segons els anys cotitzats. El mínim, com hem vist, és de 15 anys, que permeten accedir al 50% de la base reguladora.

En cas que l'autònom hagi cotitzat més de 15 anys, la base s'anirà incrementant de forma percentual:

Increment de la base reguladora d'un autònom segons el temps cotitzat

MesosIncrement de percentatge
Primers 49 mesosS'afegeix el 0,21% per cada mes cotitzat
209 mesos següentsSe suma el 0,19% per cada mes cotitzat.

Aquest 2024, per accedir al 100% de la base reguladora cal tenir 65 anys i haver cotitzat, almenys, 38 anys. Si no, l'edat és de 66 anys i 6 mesos.