Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Dos agents de la Policia Nacional al carrer i un cercle amb un telèfon mòbil

Els experts avisen del perill de les trucades que et pengen quan respons

També cal anar amb compte amb respondre amb un 'sí' en despenjar una trucada, ja que hi pot haver problemes

Et sona el mòbil, mires la pantalla i t'adones que es tracta d'un número desconegut. Sorprès, agafes la trucada, però ningú no et respon. Irromp un silenci que t'estranya i t'inquieta, insisteixes a preguntar i, de sobte, et pengen.

És molt probable que això t'hagi passat les darreres setmanes. Doncs aquest succés, una mica molest i repetitiu, se'l coneix com a 'robotrucades' i té una explicació.

Què són les 'robotrucades'? Per què ningú respon?

Aquestes trucades no són cap intent d'estafa. Tampoc no estan fetes per delinqüents que busquen estendre una trampa. Les 'robotrucades' és una mena d'spam comercial promogut per companyies de telèfon o empreses que volen vendre't els seus productes.

Segurament et preguntes el perquè dels silencis que caracteritzen aquestes trucades. Doncs bé, la raó és que aquest procés és dirigit per bots que contacten amb la quantitat més gran de números possibles. Si despenges i ningú respon, és perquè el bot està tractant que un operador real es posi al comandament de la trucada.

La màquina disposa d'uns segons fins a trobar una persona. Si ningú no està disponible, pengen. De vegades, abans de tallar, t'acomiaden amb un goodbye, però tot depèn de la companyia.

Imatge de fons d'una persona amb un mòbil a les mans, escrivint, i una altra persona amb gest dubtós i uns interrogants sobre el cap
Els silencis en aquest tipus de trucades emergeixen quan no hi ha un operador disponible | Vkstudio, Getty Images Signature

Per què mai no s'ha de respondre amb un 'sí'?

És molt probable que, en respondre una trucada, el primer que diguis és 'Sí?'. Doncs has d'anar amb compte amb utilitzar aquesta paraula, perquè et pot jugar una mala passada.

Les 'robotrucades' tenen diferents variants, i algunes són una mica més sofisticades. Algunes estan gravant la teva veu i, en cas que diguis 'sí', poden fer-lo servir com a prova de consentiment per donar-te d'alta a promocions. També per autoritzar subscripcions o validar transaccions amb el teu nom.

Si no respons així, una intel·ligència artificial formularà preguntes perquè pronunciïs un 'sí'. Et farà qüestions que semblen simples com “M'escolta?”, o et parlarà de certs temes fins que diguis l'anhelada paraula. La Policia Nacional va compartir un vídeo a xarxes socials advertint de tots els perills.

Si vols evitar aquestes trucades, hi ha diferents solucions sobre la taula. La més senzilla és bloquejar aquests números, i així evitaràs que et truquin de nou. Si no et convenç aquesta opció, et pots inscriure a la Llista Robinson, un servei gratuït que permet reduir les trucades no desitjades amb finalitats comercials o publicitàries.

En tot cas, si reps de nou una 'robotrucada' on ningú respongui, has d'actuar amb prevenció.