Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una dona passant per davant d'una oficina d'ocupació i uns bitllets d'euro

El SEPE fa un avís als que cobren l'atur abans de la reforma del Gobierno

Són diversos els canvis que ha dut a terme el Govern i que començaran a partir del mes de novembre

Des del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) han fet un avís important per als qui estan cobrant prestacions per desocupació. Després d'aprovar-se el Reial decret llei 2/2024, s'esperen modificacions.

Aquest nou decret té com a objectiu simplificar i també millorar el nivell d'assistència de la protecció per desocupació. A partir del mes de novembre, per tant, s'esperen canvis que cal conèixer.

Aquest és l'avís del SEPE als que cobren l'atur abans de la reforma

El SEPE ja ha avisat que, entre les novetats que destaquen més, hi ha l'eliminació del mes d'espera per poder sol·licitar el subsidi. Això evitarà que hi hagi buits de cobertura, oferint una millor transició.

A més, l'organisme avisa que apareixerà un nou subsidi orientat a les víctimes de violència sexual i de gènere a partir de 16 anys. També s'ampliarà la cobertura als menors de 45 anys sense càrregues familiars.

D'altra banda, es reduiran les jornades que es necessiten per sol·licitar el subsidi agrari, passant de les 20 peonades actuals a 10.

Dues persones a les portes d?una oficina del SEPE, amb un mà amb diversos bitllets
El SEPE avisa sobre els nous canvis que afectaran els aturats | Europa Press, Getty Images

Altres novetats després de la reforma del Gobierno

Amb l'objectiu d'incrementar la incorporació al mercat laboral, també s'hi afegirà un complement de suport a l'ocupació. Aquest es podrà rebre durant un màxim de 180 dies.

També es modificarà el còmput de renda individual sobre l'SMI. En aquest punt, s'exclourà el beneficiari i es garantiran els mateixos drets per als treballadors que estiguin donats d'alta a temps parcial.

Els qui estiguin en situació d'atur de llarga durada tindran prioritat en els programes i les accions per facilitar-ne el retorn al mercat laboral. Es pretén garantir-ne l'accés a la Cartera Comuna de Serveis del Sistema Nacional d'Ocupació.

Els emigrants retornats sense prestació contributiva poden accedir al subsidi. El nou còmput de renda no exclourà els que superin el 75% de l'SMI si el total de les rendes de la unitat familiar dividit entre els membres no és més gran del percentatge esmentat.

Canvis en les quanties i en la compatibilitat amb la feina

Pel que fa a les quanties del nivell assistencial, s'han actualitzat. Els qui en reben obtindran el 95% de l'IPREM durant els 6 primers mesos, el 90% durant els 6 mesos següents i el 80% durant la resta del període.

També canvia la compatibilitat amb la feina. El nou complement de suport sí que permet que el subsidi de desocupació i la prestació es puguin compatibilitzar amb la incorporació laboral. Serà durant un màxim de 180 dies després d'esgotar un any de subsidi.