Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d´una casa en miniatura i una persona lliurant unes claus, una altra imatge d´un home amb gest pensatiu i una emoticona d´una exclamació

El Banc d'Espanya aclareix com es demanen els avals de l'ICO per comprar un habitatge

Es preveu que els avals ICO ajudin més de 50.000 joves i famílies sense estalvis en la compra del seu habitatge

Des del Gobierno van aprovar avals per valor de 2.500 milions d'euros. Aquests tenen l'objectiu d'ajudar els joves de menys de 35 anys i les famílies amb menors a càrrec. Una ajuda per comprar el seu primer habitatge a través dels crèdits ICO, com recorden des del Banc d'Espanya.

En aquest sentit, l'ICO avalarà el 20% de l'import de l'habitatge, ja que la majoria de les entitats bancàries només ofereixen hipoteques per valor del 80% de l'immoble. Si l'habitatge té una qualificació energètica D o superior, el préstec podria arribar al 25%.

50.000 joves i famílies podrien accedir a una hipoteca al 100%

Es preveu que uns 50.000 joves i famílies amb menors es podrien beneficiar d'aquests avals ICO per accedir a una hipoteca avalada al 100% pel Gobierno. És a dir, els interessats només haurien d'aportar un 10% d'estalvis per a despeses i impostos.

De manera general, cal destacar que les entitats ofereixen hipoteques per fins al 80% del valor de l'immoble. Això fa que l'hipotecat hagi d'aportar el 20% que en resta més el 10% per a despeses i impostos. Ara, aquesta aportació disminueix de manera considerable.

Un home ensenya una calculadora, amb una casa en miniatura, ia l'extrem dret un bloc de bitllets
Els avalats només hauran de tenir estalviat el 10% per a despeses i impostos | Armands Photography, 89Stocker

Com sol·licitar l'aval ICO per comprar un habitatge

Per demanar els avals ICO per comprar el primer habitatge el termini acaba el proper 31 de desembre del 2025. Des del Gobierno, però, afirmen que hi ha la possibilitat de prorrogar la data en dos anys segons la demanda i el context econòmic.

L'ajuda, que es va anunciar el maig del 2023, ja hauria d'estar activa. Tot i això, encara no s'han formalitzat tots els passos. Per sol·licitar-la cal acudir a una de les entitats col·laboradores.

En cas de complir els requisits establerts, l'entitat tramitarà la teva sol·licitud d'hipoteca incloent aquest aval de l'Estat. Això farà que la resposta del banc tingui més probabilitats de ser afirmativa.

Requisits per sol·licitar un préstec ICO per comprar habitatge

Com diem, hi ha alguns requisits a complir per poder rebre aquests avals ICO, destacant els següents:

  • Ser major d'edat i tenir residència legal a Espanya de manera ininterrompuda durant els dos anys anteriors a la sol·licitud.
  • Tindre menys de 35 anys o ser família amb menors a càrrec (sense límit d'edat).
  • El límit de l'avalat haurà de ser d'un màxim de 100.000 euros.
  • Els ingressos no poden superar els 37.800 euros bruts anuals. Si l'habitatge l'adquireixen dues persones, el límit augmenta fins al doble, 75.600.
  • El límit augmenta 0,3 vegades l'IPREM (2.520 euros bruts anuals) per cada menor a càrrec. En cas de família monoparental, es pot incrementar un 70% més.
  • No es pot ésser propietari d'un altre habitatge, amb algunes excepcions.

Terminis a tenir en compte sobre l'aval

El termini d'aquest aval ICO serà d'un màxim de 10 anys des de la signatura de l'operació, sense importar l'amortització del préstec. Durant aquest termini, l'avalat haurà de residir a l'habitatge de manera habitual.

L'arrendament de l'habitatge queda limitat que succeeixin circumstàncies que obliguin l'avalat a canviar d'habitatge. Pel que fa al termini de formalització, finalitzarà el 31 de desembre del 2025, encara que es podria amplia en dos anys.