Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge d'una parella vestida de Novios el dia del casament, ella amb un ram a la mà, i una altra imatge de diversos bitllets d'euros

Si t'has de casar, posa't alerta: Hisenda recorda les multes que posa

Els regals del dia del casament no passen desapercebuts per a l'Agència Tributària, cal tenir-ho molt en compte

Els casaments celebren l'amor i la unió entre dues persones. Són festes increïbles que reuneixen una gran quantitat de gent i que converteixen aquell dia en una data inesborrable. Un acte habitual és que els convidats facin regals o lliurin diners als protagonistes de la cerimònia.

Tot i això, cal no oblidar que Hisenda controla tots els moviments financers dels ciutadans. Els diners que rebis el dia del teu casament no passaran per alt si superes certs límits, així que hauràs de declarar la quantitat que et correspongui per no tenir problemes.

Tradicionalment, els assistents a la cerimònia lliuraven els diners en efectiu, però amb el temps cada vegada és més habitual fer transferències bancàries o utilitzar Bizum. En tot cas, és important declarar tots aquests regals i abonar els impostos pertinents.

Com es tributen els diners dels casaments?

Els diners rebuts un casament es consideren una donació i s'inclouen a l'impost sobre successions i donacions. Hisenda sol prestar atenció a les quantitats ingressades al banc que superin els 3.000 euros, ja que a partir d'aquesta xifra es poden aixecar sospites. Aquestes inspeccions i revisions exhaustives es fan amb l'objectiu de lluitar contra el frau fiscal.

L'Agència Tributària també posa l'ull als ingressos realitzats amb bitllets de 500 euros i a les transferències bancàries. I els bancs han d'informar Hisenda de qualsevol moviment al compte que superi els 6.000 euros. No vol dir que sigui il·legal, però les entitats financeres tenen l'obligació de fer aquestes notificacions.

Per tant, és important declarar els regals monetaris del dia en què es va contreure matrimoni. Si es paga l'impost de donacions per aquests diners, no caldrà incloure aquests ingressos a la declaració de la Renda. En canvi, si no s'abona aquest impost, s'hauria de declarar com a guany patrimonial.

Muntatge amb una imatge de dos nuvis vestits de casament i unes mans amb bitllets d'euro
Els diners que rebis el dia del teu casament hauran de ser declarats | Getty Images

Què passa si no declares aquests diners?

No pagar els impostos corresponents pot comportar càstigs importants. Segons la Llei General Tributària, les infraccions es divideixen en lleus, greus o molt greus.

Multes de l'Agència Tributària per no declarar els regals

INFRACCIÓQUANTITAT SENSE DECLARAR% APLICAT
LleuFins a 3.000 euros50%
GreuMés de 3.000 euros50-150%
Molt greuPràctiques fraudulentesFins al 150%

Les infraccions lleus abasten fins a 3.000 euros no declarats, i s'aplicarà una multa del 50% de la quantitat no tributada. Les infraccions greus es produeixen quan el deute supera els 3.000 euros, i es podria pagar entre el 50% i el 100% de la quantitat omesa.

En casos més extrems hi ha les infraccions molt greus. Si s'han fet servir mitjans fraudulents per eludir el pagament dels teus impostos, les multes poden assolir fins al 150% de la quantitat no declarada.