Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge mans d'una persona utilitzant un telèfon i rodona amb un cotxe de la Policia Nacional

La Policia demana encaridament apagar com més aviat millor aquesta opció del mòbil

Els telèfons són cada vegada més intel·ligents, però encara poden estar desprotegits davant dels ciberdelinqüents

Al nostre telèfon mòbil portem tota la nostra vida. Aquesta afirmació, encara que sembli exagerada, és una realitat que tots vivim. Això fa que, com recorden des de la Policia i altres organismes, haguem de tenir una cura especial amb el que portem.

En concret, hi ha una aplicació que pot servir com a brou de cultiu per a les estafes online. Per això, també des de l'OCU han posat èmfasi en la importància que té retirar-la del telèfon per evitar que els delinqüents puguin robar les dades, així com els teus diners.

Aquesta és l'opció del mòbil que heu d'apagar com més aviat millor

Els telèfons intel·ligents són cada vegada més útils a causa de la seva gran varietat de funcions. El mòbil s'ha convertit en aquest company inseparable sense el que molts ja no saben viure.

Tot i que ha passat temps des del llançament del primer smartphone, són diverses les aplicacions i opcions que segueixen acompanyant-nos. És el cas, per exemple, del Bluetooth, una opció que continua tenint utilitat, però que pot suposar un perill.

Muntatge duna persona utilitzant un mòbil i una rodona amb un lladre
Els delinqüents poden robar les teves dades personals i bancàries via Bluetooth | Getty Images, Monkey Business Images

Des de la pròpia OCU alerten sobre el “Bluesnarfing”. Es tracta d'un atac unit a aquesta aplicació i que els ciberdelinqüents fan servir per robar les dades de la persona. A més a més, el pitjor és que és molt complicada de detectar.

Aquests són els perills relacionats amb el Bluetooth

A la recomanació de l'OCU també s'hi uneixen altres organismes, com el Banc d'Espanya. Tots dos adverteixen que els delinqüents fan servir la vulnerabilitat del Bluetooth per accedir al mòbil i robar dades personals i bancàries.

Per fer-ho, només cal que el delinqüent estigui a una distància entre deu i quinze metres. Fent servir un programa especial, podeu connectar-vos al nostre dispositiu sense autorització, comprometent la seguretat de les dades i les contrasenyes.

Altres males pràctiques a tenir en compte

D'altra banda, cal destacar que el Bluesnarfing no és l'únic perill a què ens podem enfrontar via Bluetooth, ja que també destaquen dues pràctiques delictives més:

  • BlueSmacking: l'atacant envia diferents sol·licituds i obté més paquets de dades dels que té la capacitat d'acceptar.
  • BlueBorne: apareix quan el dispositiu està afectat per un codi maliciós (malware). Després, s'estén a altres equips quan el telèfon infectat s'hi connecta.