Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una persona tecleja al mòbil, i al cercle, un mòbil rebent una trucada d'un desconegut

Si et truquen per telèfon i et diuen aquestes frases, podria tractar-se d'una estafa

L'OCU ha determinat que aquestes frases són les més comunes a les estafes telefòniques per part dels delinqüents

Els ciberdelinqüents segueixen utilitzant el telèfon per dur a terme les estafes. A més, amb el pas del temps, s'han anat professionalitzant cada vegada més, cosa que complica la tasca de poder detectar si existeix o no estafa només amb una conversa.

Són molts els estafadors que fan servir tècniques com l'ús de dades personals o la suplantació d'identitat amb l'objectiu d'enganyar les víctimes. Per això, des de l'OCU han compartit una informació valuosa per ajudar els usuaris a detectar possibles estafes.

Aquestes són les frases més repetides a les estafes per telèfon

Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris han dut a terme un llistat complet amb algunes de les frases que més es repeteixen a les estafes telefòniques. No obstant això, cal destacar que n'hi ha més i que sempre cal respondre amb compte.

Algunes de les frases que destaca l'OCU són les següents:

  • "Hola, som de l'OCU/Aquesta oferta l'avala l'OCU": cal desconfiar perquè l'organització mai avala una tarifa concreta. A més, tampoc truca per telèfon per convèncer els usuaris de prendre o no una decisió.
  • “T'apujarem la tarifa imminentment”: tant si és la teva operadora telefònica o l'empresa de llum i/o gas, has de saber que aquestes companyies mai informen de les pujades de preu per telèfon.
  • Sense identificació, però amb oferta: els empleats de les companyies serioses s'identifiquen sempre quan truquen per telèfon amb el seu nom i indicant l'empresa on treballen. Si no ho fan, es pot sospitar que es tracta d'una possible estafa.
  • Dues trucades seguides: en una pugen la tarifa i, a la següent, fan una contraoferta. La segona trucada arriba només uns minuts després de la primera i es fan passar per la competència, oferint una tarifa amb un preu molt millor.
Una persona amb el seu mòbil blanc a la mà i un símbol de trucada
Mai no doneu informació sensible per telèfon i, molt menys, si l'interlocutor no s'identifica | Getty Images

La importància d'adoptar mesures de seguretat

Actualment, les teves dades, així com les de la resta dels usuaris, s'emmagatzemen a web, aplicacions i altres serveis. Això fa que els ciberdelinqüents tinguin cada vegada més senzill poder enganyar les seves víctimes, fent servir per això la seva informació personal.

La majoria de les webs requereixen que una persona es registri, per la qual cosa cal anar amb compte. Resulta vital estar sempre alerta i comptar amb diferents mesures de seguretat per posar-ho difícil als estafadors.

Entre altres, has de verificar sempre la identitat de la persona que et truca per telèfon, sobretot abans de compartir informació que pugui ser sensible. En cas que t'intentin estafar, no dubtis a informar les autoritats perquè puguin investigar.