Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb una imatge de fons d'una dona dormint en un llit i un altre d'un rellotge d'agulles

Els experts avisen del que passa si dorms menys de 8 hores al dia

La manca de son té conseqüències molt greus per a la salut, que pot desenvolupar problemes importants

Tots sabem que dormir és una tasca essencial, però no sempre la complim. El nostre cos necessita descansar unes 8 hores de mitjana per recuperar-se correctament i afrontar el dia amb energia. Però de la dita al fet hi ha un tros, i és probable que no dormis el temps que es recomana.

Dit això, les conseqüències de dormir són poc reals. És possible que no li donis importància, però si aquest fet es converteix en rutina, la nostra salut s'acaba ressentint. La manca de son té efectes molt perjudicials, i pot generar un impacte perjudicial al nostre organisme per al desenvolupament de les activitats quotidianes.

Què passa si dorms menys de 8 hores al dia?

Dormir menys del que és necessari pot semblar inofensiu, però no ho és. No descansar prou afecta les funcions cerebrals, redueix la capacitat de concentració i trastoca la memòria a llarg termini. El teu estat d'ànim pot veure's alterat, així com experimentar més inestabilitat emocional i estar més irritat amb la gent del teu voltant.

Així mateix, s'augmenten les opcions de desenvolupar trastorns de l'estat d'ànim com ara la depressió o l'ansietat. La manca de son provoca que el cervell no funcioni a màxim rendiment i sigui més complicat bregar amb l'estrès o afrontar situacions delicades.

Problemes físics i desenvolupament de malalties

Les facultats físiques de les persones que dormen poc també es deterioren. El cansament s'acumula i costa suportar ritmes alts d'intensitat en fer esport. Tens menys força per aixecar pes i més dificultats per repetir esforços, es genera més fatiga i augmenta el risc de patir lesions.

Muntatge amb persona dormint en escriptori i al costat un rellotge
La manca de son ens afecta en totes les activitats quotidianes | Getty Images, Pexels

Dormir poc eleva les possibilitats de tenir malalties cardiovasculars i endocrinològiques. A més, també pots augmentar de pes de forma considerable, ja que l'absència de descans genera resistència a la insulina, cosa que provoca que agafis quilos de més.

Les persones que dormen malament solen menjar malament, picar entre hores i els costa seguir una dieta equilibrada. Consumir aliments alts en sucre i productes ultraprocessats no ajuda a mantenir una alimentació sana, sinó tot al contrari.

Encara que costi, cal complir les 8 hores de son que necessita el nostre cos. Les conseqüències cognitives poden ser devastadores i les seqüeles no són fàcils d'eliminar. Tothom ha de seguir uns hàbits adequats per tenir un bon estat de salut i evitar problemes més grans.