Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una persona fent càlculs amb una calculadora i uns papers a taula, a més d'una imatge d'una oficina d'Hisenda amb dues persones sent ateses i una altra d'una mà amb molts bitllets d'euros

Quins beneficis tens si convius amb una persona major de 65 anys

Els contribuents poden gaudir d'algunes deduccions a la Renda en cas de complir amb uns requisits

Hi ha moltes llars a Espanya on les famílies conviuen amb gent gran. Quan arriben a una certa edat, els avis o els pares necessiten atenció i rebre ajuda per fer les seves activitats més bàsiques. La vellesa et torna cada cop més dependent, deteriora les teves capacitats físiques i et deixa en una posició vulnerable.

Tot i que aquesta situació no és senzilla, ja que aquestes cures exigeixen hores i molta responsabilitat, Hisenda vol compensar les persones que fan aquesta gran tasca. Per això, l'Agència Tributària ha implementat una deducció a la declaració de la Renda per als contribuents que viuen amb els seus familiars grans o discapacitats.

Quins requisits cal complir per gaudir d'aquesta deducció?

No totes les persones que convisquin amb gent gran tenen dret a la deducció. Hisenda exigeix complir uns requisits per atorgar aquesta possibilitat.

Primer de tot, el familiar deu haver fet 65 anys durant l'any anterior. Si no arriba a aquesta edat, la persona haurà d'acreditar una discapacitat igual o superior al 33%. Els ingressos també tenen un paper fonamental a l'hora de concedir aquesta bonificació, i la persona gran no pot ingressar més de 8.000 euros anuals.

Així mateix, cal demostrar que s'ha conviscut amb l'adult gran durant almenys 180 dies l'any. Per acabar, el familiar no ha de presentar una declaració de l'IRPF amb rendes superiors a 1.800 euros.

Una oficina amb el logotip d'Hisenda, una dona amb gest de sorpresa i al cercle, uns bitllets d'euro
La Campanya de la Renda 2023/24 acaba l'1 de juliol | Europa Press, Getty Images

Les quanties de les deduccions varien segons la comunitat autònoma, però el Gobierno fixa uns imports mínims. Si la persona té més de 65 anys, s'hi aplica una bonificació de 1.150 euros. Si teniu més de 75 anys, s'inclou una deducció extra de 1.400 euros.

Per tant, els contribuents que tinguin cura d'una persona de 80 anys podran gaudir d'una deducció de 2.500 euros.

Les deduccions poden suposar un gran alleugeriment

Aquesta possibilitat d'acollir-se a deduccions pot ser una gran notícia per a les famílies que tenen cura de la gent gran. La deducció no només permet estalviar diners en la liquidació de l'IRPF, també té un rerefons que valora i reconeix l'esforç i la feina dels cuidadors.

La Campanya de la declaració de la Renda finalitza el dia 1 de juliol. L'Agència Tributària ja ha habilitat l'opció de demanar cita per confeccionar la declaració a les seves oficines. Aquesta possibilitat estarà disponible a partir del 3 de juny, encara que el tràmit també es pot completar per Internet o per telèfon.