Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'unes persones a una oficina d'Hisenda i una altra en primer pla d'un home amb ulleres mirant un mòbil sorprès

Aquests són els ciutadans que no han de presentar, per ara, la Renda

L'Agència Tributària ha avisat uns contribuents perquè esperin al mes de juny per presentar la declaració

La Campanya de la declaració de la Renda està arribant al seu tram final. Els contribuents tenen com a màxim fins a l'1 de juliol per rendir comptes amb Hisenda i presentar els ingressos obtinguts a l'últim exercici. Fins ara, només era possible fer aquest tràmit per Internet o per telèfon, i l'Agència Tributària ja ha activat la possibilitat de demanar cita per acudir a les oficines.

Molts ciutadans ja han presentat la seva declaració, i Hisenda recomana complir les obligacions fiscals amb antelació. Gran part de la població segueix aquests consells, ja que la Renda pot ser una font de nervis i estrès, i el millor és fer-ho com més aviat millor. Per això, és habitual optar per fer-ho ràpid i treure's el problema de sobre.

A més, l'Agència Tributària també agraeix que la Renda s'entrega com més aviat millor. D'aquesta manera, podeu tenir un marge superior per efectuar les comprovacions pertinents i fer les devolucions. Tot i això, hi ha un grup de la població que hauria d'esperar al mes de juny.

Qui ha d'esperar per fer la Renda?

Hisenda ha enviat un avís als mutualistes. Si has nascut aquest segle, és possible que desconeguis aquest terme. Durant el franquisme i els primers anys de la transició, els treballadors cotitzaven en unes mutualitats laborals.

Dit això, el Tribunal Suprem va emetre una sentència on s'obliga a tornar l'IRPF a les persones que van pagar les seves quotes no deduïdes fins al 1966. Regularitzar la situació de tots els afectats requereix temps, i Hisenda encara està en procés de verificar totes les dades i ajustar la informació que calgui.

L'Associació Espanyola de Gestors Tributaris (Gestha) recomana esperar al mes de juny, quan ja estarà tot arreglat.

Imatge de fons d´una oficina d´Hisenda amb fons desenfocat i en primer pla una imatge d´una persona gran amb uns papers i fent càlculs amb una calculadora
La Declaració de la Renda és un tràmit ineludible per a molts contribuents | Europa Press, Getty Images

Aquest avís s'emmarca dins una campanya de la renda marcada per la introducció de canvis significatius. Ara, les persones amb ingressos superiors a 22.000 euros d'un pagador haurien de fer la declaració, i el límit baixa a 15.000 euros si hi ha dos o més pagadors.

Els autònoms també han patit canvis, i tots els que es van donar d'alta com a treballadors per compte propi el 2023 hauran de presentar els ingressos.

En tot cas, aquest retard per complir la declaració de la Renda pot ser beneficiós per als afectats, ja que es poden evitar errors que alenteixin el procés. No obstant això, la resta de contribuents han de completar el tràmit com més aviat millor.