Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Un agent de la Guàrdia Civil, recolzat sobre una moto, i al cercle, uns bitllets de 50 euros

Et poden multar si avises per WhatsApp o Telegram d'un control de trànsit?

És possible que utilitzis alguna aplicació que et notifica de la presència policial a la carretera

La Direcció General de Trànsit (DGT) treballa constantment per reforçar i garantir la seguretat a les carreteres. Amb l'objectiu de reduir els accidents, l'organisme ha adquirit nous radars més sofisticats, amb més capacitat d'abast i una tecnologia més avançada. També té previst afegir regles noves a la normativa vigent en situacions d'emergència, retencions o mal temporal.

Els controls policials a la via també són recurrents. Normalment, els agents es col·loquen en certs punts de la carretera per revisar l'estat del conductor i/o comprovar-ne la taxa d'alcohol a la sang. I els usuaris, conscients que això pot passar, utilitzen aplicacions que avisen de la ubicació exacta de la policia per desplaçar-se per un altre camí.

Sancions per avisar de la presència de controls

La DGT vol prendre cartes a l'assumpte i acabar amb aquestes pràctiques. La Guàrdia Civil tampoc no està d'acord, i ja s'han començat a imposar mesures dràstiques. Per això, la Subdelegació del Gobierno a la Corunya ha sancionat dos ciutadans per compartir la localització dels agents a través de WhatsApp, Telegram i altres plataformes.

Les sancions es basen en l'article 36.23 de la Llei de seguretat ciutadana. Considera que l'ús d'imatges o dades personals de membres de les forces i cossos de seguretat incorre en una infracció greu. Un dels implicats gestionava un grup de WhatsApp amb més de 15.000 persones.

Ara com ara, no hi ha una normativa clara que prohibeixi l'ús d'aquestes aplicacions. El que sí que està castigat és l'ús d'inhibidors de radar, que provoquen que els radars deixin de funcionar. Però la DGT ja s'ha seriosa per acabar amb les plataformes i multar les persones que notifiquin la presència de controls policials.

Imatge d'un cotxe amb un agent de la Guàrdia Civil i una altra de diversos bitllets d'euros
Hi ha aplicacions que avisen sobre la presència de controls policials a la carretera | Europa Press, Getty Images

La DGT, per justificar les seves actuacions, s'empara en la possibilitat que els infractors facin servir aquestes aplicacions per evadir la llei. En tot cas, la normativa actual ja castiga certes pràctiques d'aquesta mena. Les persones que facin servir els llums per comunicar-se amb altres conductors i avisar d'un control poden rebre una multa entre 80 i 200 euros.

El que és clar és que la DGT vol endurir les normes. Aquestes dues primeres sancions a Galícia obren la porta a noves multes i càstigs per accions que, fins no fa gaire, podien fer-se sense problemes. Així que, abans de fer servir aquest tipus d'aplicacions o estar en grups de WhatsApp o Telegram, has de ser conscient dels riscos que assumeixes.