Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb vehicles circulant per una carretera, un home amb cara d'estar pensant i quatre signes d'interrogació de color vermell sobre el cap

Les noves regles de la DGT que podrien arribar el 2025 i afectaran tothom

Amb l'objectiu de garantir la seguretat viària, l'organisme ha anunciat una sèrie de mesures noves

La Direcció General de Trànsit (DGT) implementa canvis constants per millorar la seguretat viària. Fa uns dies es va conèixer la notícia que l'organisme va comprar 15 nous radars per un valor superior al milió d'euros per controlar l'excés de velocitat en carreteres. La cosa no queda aquí, i està previst incorporar-hi altres novetats.

Dit això, la DGT ha anunciat una sèrie de modificacions al Reglament General de Circulació (RGC), que entraran en vigor el 2025. Aquestes noves mesures busquen reforçar les vies, reduir el nombre d'accidents i que els conductors actuïn d'una altra manera davant les situacions que es poden presentar.

Prohibit fer avançaments si neva o si hi ha poca visibilitat

Un dels canvis més importants és la prohibició d'avançar si hi ha gel i neu, i si la carretera no té gaire visibilitat. Serà obligatori mantenir-se al carril dret, i deixar l'esquerre per a vehicles d'emergència i llevaneus. Ana Blanco, subdirectora adjunta de la DGT, ha afirmat que la intenció és “facilitar la feina dels serveis de manteniment de la via”.

Ús del voral per a vehicles d'emergència i grues

Una altra modificació afectarà larticle 36 del RCG. Les grues i ambulàncies podran circular pels vorals en situacions d'urgència, però han de complir 2 condicions. Hauran d'utilitzar senyals lluminosos i reflectors i no superar els 30 km/h, excepte en el cas dels vehicles prioritaris (bombers i ambulàncies).

Imatge de diversos cotxes circulant per l'AP-7 a Barcelona
Es busca que l'ús dels carrils sigui més ordenat en casos d'emergències | Gencat

Ús del voral per a motos

A més, la DGT informa que els motoristes també podran circular pel voral si hi ha retencions importants. Igual que els vehicles d'emergència, no poden excedir els 30 km/h i hauràn de respectar la prioritat de bicicletes.

Pas per a emergències en retencions

És possible que tingueu dubtes sobre com reaccionar quan, en una retenció o accident, s'acosta un cotxe de policia o una ambulància. Escoltes les sirenes i el soroll, però no saps si apartar-te o mantenir-te al teu lloc.

Ara, els conductors hauran d'obrir-se cap a la dreta si són al carril dret, i cap a l'esquerra si són a l'esquerre. Per tant, el carril central serà pels vehicles d'emergència.

D'aquesta manera, l'ambulància té el camí clar per accedir al sinistre. El temps en aquests casos és or, i arribar amb uns segons d'antelació pot ser clau per salvar vides.

Les noves mesures de la DGT volen millorar les actuacions a les carreteres. La seguretat viària depèn, en part, del comportament de tots els conductors i aquests canvis poden ser molt útils.