Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona tecleja al mòbil, i al cercle, un mòbil rebent una trucada d'un desconegut

Si et truquen per telèfon i et diuen això, has de penjar com més aviat millor

La Policia Nacional alerta d'una nova estafa i és important actuar amb compte per no caure a la trampa

L'avenç de la tecnologia ha portat enormes beneficis a la nostra societat. Però no sempre tot és bo, i internet també acull una sèrie de pràctiques fraudulentes que poden provocar conseqüències desastroses.

La Policia Nacional intenta lluitar contra aquest tipus d'accions i fa ús de les xarxes socials per alertar la ciutadania d'aquests comportaments. I ara, el cos de seguretat ha avisat sobre una nova modalitat d'estafa coneguda com a spoofing.

En què consisteix la nova modalitat de spoofing?

Els delinqüents es fan passar per bancs, supermercats o altres organismes per enganyar la gent i robar-los diners. L'objectiu és suplantar la identitat i intentar que les víctimes facilitin les seves dades per, així, tenir accés a tota la seva informació bancària.

La Policia Nacional ha simulat una trucada al compte de TikTok, on l'estafador és, aparentment, el representant del banc de la víctima. El delinqüent utilitza frases com "et truco de la teva entitat bancària, per motius de seguretat, no verbalitzis la teva clau, marca-la al teclat". Si la persona receptora de la trucada segueix aquestes instruccions i introdueix el PIN, els delinqüents ja disposaran de la clau per entrar al teu compte.

Una agent explica el 'modus operandi' de l'spoofing al vídeo. "Et truquen del teu banc, i comproves que el número coincideix, però no, no són ells", recalca. I si tecleges el PIN com et sol·liciten, la policia assenyala que "captaran les pulsacions al teu terminal i es faran amb les teves claus".

Per tant, és important no proporcionar mai dades confidencials. És millor ser previngut i actuar amb prudència per no mossegar l'ham que posen els delinqüents i caure en estafes.

Com podeu evitar aquest tipus d'estafes?

Per protegir-se d'estafes, hi ha una sèrie de recomanacions. Pràctiques com el phishing o l'smishing, que consisteixen en l'enviament de correus electrònics i SMS falsos, estan de moda. Com en aquesta modalitat de spoofing explicada, es fan passar per ens públics o privats amb una interfície i un disseny molt ben fets i enganyen la gent.

És important saber que els bancs, Hisenda o la DGT mai no demanen informació per SMS, així que si reps un missatge on et demanin les teves dades, elimina-ho. I si reps una trucada estranya o que et resulti poc fiable, penja immediatament.

Així mateix, aquest tipus de missatges i correus electrònics contenen nombroses faltes d'ortografia o errors gramaticals. També t'has de fixar al remitent i veure si realment coincideix amb l'empresa que t'ha contactat.