Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d´una casa en miniatura i una persona lliurant unes claus, una altra imatge d´un home amb gest pensatiu i una emoticona d´una exclamació

El consell d'Hisenda als pares que volen ajudar els fills a comprar una casa

L'Agència Tributària controla aquests moviments per evitar el frau fiscal, així que has de ser molt prudent

Comprar una casa a Espanya no és una feina fàcil. Els preus de l'habitatge han arribat a cotes molt altes, i aquesta situació passa factura, sobretot, als joves. Tothom té el somni d'independitzar-se, però les possibilitats cada cop són més petites pels seus baixos recursos econòmics i la incapacitat d'afrontar totes les despeses.

A més, hi ha altres obstacles importants en adquirir un habitatge, com ara l'entrada inicial, que sol ser el 20% del valor de taxació, i despeses en impostos o gestories. Moltes persones no poden cobrir aquesta quantitat per ells mateixos, així que recorren a ajudar els seus pares. El banc s'encarrega de cobrir el 80% restant.

De quina manera els pares poden ajudar els seus fills?

Les donacions de diners conformen una de les pràctiques més habituals, i es poden fer mitjançant transferència bancària, xec o efectiu. Hisenda, però, controla tots aquests moviments, sobretot els que es produeixen a l'entorn familiar, així que cal tenir en compte diversos elements.

És imprescindible disposar de la documentació de la donació a través d'un contracte privat o davant de notari. També s'ha de declarar l'impost, el gravamen del qual varia en funció de la Comunitat Autònoma on resideixis. Per acabar, és possible que la donació es consideri part de l'herència i es tindrà en compte de cara al futur.

Com dèiem, l'Agència Tributària posa la lupa a les donacions entre familiars, ja que hi ha hagut casos d'evasió fiscal. No declarar aquestes transaccions pot derivar en multes importants per part de l'erari públic.

Moltes comunitats exigeixen que la donació es formalitzi en escriptura pública per atorgar el dret a certs beneficis. També pot quedar enregistrada en una resolució judicial, però no és el més recomanable.

Un home ensenya una calculadora, amb una casa en miniatura, ia l'extrem dret un bloc de bitllets
Els préstecs i les donacions són les pràctiques més habituals | Armands Photography, 89Stocker

Els préstecs i les donacions internacionals són altres opcions interessants

Hi ha pares que prefereixen prestar els diners als fills en lloc de fer una donació, i totes les condicions s'han de recollir per escrit. Aquest préstec està subjecte a l'impost de transmissions patrimonials (ITP), però sol estar exempt. Així mateix, si vius en un país diferent del dels teus pares, hi ha la possibilitat de rebre una donació internacional, que s'ha de fer davant de notari.

Si viuen a Espanya i tu a l'estranger, l'ideal és que la donació se signi a Espanya amb la teva presència. Si no pots venir, pots donar l'autorització a una persona perquè vagi en nom vostre.

Tot i això, si tu vius a Espanya i els teus pares en un altre país, el document que acrediti la donació s'ha de traduir al castellà. Aquest requisit no és necessari si la transacció s'oficialitza en un consolat espanyol a l'estranger.